Hlavní obsah

Ruskou divadelní režisérku stíhanou kvůli hře zařadili na seznam teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ruská policie drží režisérku již rok ve vazbě. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruská režisérka Světlana Petrijčuková je už téměř rok ve vazbě. Úřady ji stíhají kvůli její hře pojednávající o ženách, které se rozhodnou provdat za islámské bojovníky. Teď ji zařadily i na seznam teroristů a extremistů.

Článek

Ruskou divadelní režisérku Jevgeniji Berkovičovou a dramaturgyni Světlanu Petrijčukovou ruské úřady zapsaly na seznam teroristů a extremistů. Informoval o tom portál Nastojaščeje vremja. Režisérka a dramaturgyně jsou už téměř rok ve vazbě. Stíhány jsou kvůli své hře pojednávající o ženách, které se rozhodnou provdat za islámské bojovníky a vydat se za nimi do Sýrie. Posudek zadaný vyšetřovateli ve hře vyjevil nejen ideologii islamismu, ale i „radikálního feminismu“ nebo prvky „satanistického charakteru“.

Ruský seznam teroristů a extremistů v poslední době značně narostl. List Novaja gazeta dříve upozornil, že za první tři měsíce letošního roku do něj ruský úřad Rosfinmonitoring zanesl 669 osob, což je ve srovnání s předchozími lety rekordní počet. Osoby na seznamu jsou fakticky vyloučeny z ruského bankovního systému, protože finanční instituce v zemi mají zakázáno jim poskytovat služby.

Berkovičová a Petrijčuková jsou stíhány kvůli hře s názvem Finist, jasný sokol. Hra získala v roce 2022 ve dvou kategoriích prestižní národní cenu Zlatá maska, to ale nezabránilo úřadům v tom, aby její autorky obvinily ze schvalování terorismu. Podle posudku, který si nechali vypracovat vyšetřovatelé, dílo údajně obsahuje pasáže obhajující emigraci mladých žen za účelem zapojení se do teroristické organizace Islámský stát.

Obvinění se zakládá na dvou posudcích zadaných vyšetřovateli. První vypracovali nejmenovaní odborníci z Moskevské státní lingvistické univerzity, druhý provedl religionista Roman Silanťjev spolu s lingvistkou Galinou Chizrijevovou a psycholožkou Jelenou Zamyševskou. Obvinění se zakládá zejména na Silanťjevových závěrech, podotkl portál Meduza.

Jmenovaný religionista je znám svojí podporou ruské invaze na Ukrajinu. Prezentuje se jako zakladatel „destruktologie“, nového vědního směru, který podle něj komplexně zkoumá extremistické a teroristické organizace nebo i smrtelně nebezpečné mládežnické subkultury. Například advokátka Xenija Kaprinská ale tvrdí, že „destruktologie“ je pseudověda. Téhož názoru jsou také odborníci, které oslovil ruský investigativní portál Agentstvo. Silanťjev kromě toho přiznal, že spolupracuje s ruskou tajnou službou FSB, jejímž příslušníkům o „destruktologii“ přednáší.

Reklama

Doporučované