Hlavní obsah

Ruská učitelka ve třídě kritizovala válku, dostala pětiletou podmínku

Foto: Fotokon, Shutterstock.com

Ilustrační snímek z protestu proti válce na Ukrajině.

Reklama

Učitelka mimo jiné zmínila, že Rusko rozpoutalo válku na východě Ukrajiny v roce 2014 a pokusilo se svrhnout ukrajinskou vládu, přičemž ji nahráli její žáci.

Článek

Soud v ruském městě Penza vyměřil učitelce angličtiny, která kritizovala před žáky ruskou invazi na Ukrajinu, podmíněný trest odnětí svobody v délce pěti let. Učitelku na policii udali přímo její žáci, kteří její výroky nahráli. Informoval o tom server Mediazona.

Soud shledal učitelku Irinu Genovou vinnou ze šíření nepravdivých zpráv o ruských ozbrojených silách, tedy takzvaného zákona o „fake news“. Kromě pětileté podmínky soud potrestal pedagožku také tříletým zákazem výkonu povolání.

Učitelčin advokát Alexandr Fedulov Mediazoně sdělil, že jeho klientka kvůli obavám z nepodmíněného trestu ve středu přiznala vinu a že se nechystá proti rozhodnutí soudu odvolat.

Do kritiky ruské války na Ukrajině se učitelka pustila v březnu, když si její žáci z osmé třídy stěžovali, že přišli o možnost zúčastnit se soutěže v Česku. Učitelka mimo jiné řekla, že Rusové při invazi rozbombardovali porodnici v Mariupolu, pokusili se svrhnout ukrajinskou vládu a že v roce 2014 rozpoutali válku na východě Ukrajiny.

Reklama

Doporučované