Hlavní obsah

Ruský generál šlápl na minu, tvrdí ukrajinské zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Zanger Zheleznogorov, Shutterstock.com

Nášlapná mina (ilustrační snímek).

Reklama

Podle nepotvrzených zpráv byl generálmajor Vladimir Zavadskij zabit ve středu odpoledne poté, co šlápl na minu. Ruské ministerstvo obrany se k incidentu nevyjádřilo.

Článek

Podle několika ukrajinských zdrojů na Ukrajině zemřel ruský generálmajor Vladimir Zavadskij. Web Fontanka uvedl, že mu smrt Zavadského potvrdil jeho spolužák.

Ukrajinské weby rovněž uvádí, že Zavadskij zemřel na následky zranění, které způsobil výbuch miny, na kterou sám šlápl. Při vyšetřování jeho smrti se zvažuje teorie, že spustil minu, kterou nastražila nedaleká ruská jednotka proti ukrajinským průzkumným a sabotážním skupinám. Současně se také objevuje snaha připsat Zavadského smrt dělostřeleckému úderu ukrajinských ozbrojených sil, napsal web Ukrajinska pravda.

BBC uvádí, že od počátku invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 zahynulo nejméně šest dalších ruských generálů.

Podle nepotvrzených zpráv, které se šíří na síti Telegram, byl generálmajor Zavadskij zabit ve středu odpoledne. Není jasné, kde k incidentu došlo, ale předpokládá se, že jeho jednotka se v té době nacházela v Chersonské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany se k incidentu nevyjádřilo a existují rozporuplné zprávy o tom, kde k němu došlo. Ruské ministerstvo se nicméně již dříve několikrát nezmínilo o úmrtí vysokých důstojníků, a to ani poté, co o tom veřejně promluvili jejich blízcí příbuzní, píše dále BBC.

Pokud se zprávy o smrti Zavadského potvrdí, bude sedmým známým ruským generálem, který v konfliktu zahynul. Je potvrzeno, že čtyři generálové zemřeli během prvních čtyř měsíců války a další dva v létě letošního roku. Ukrajinské zdroje podle BBC mezitím informovaly o dalších sedmi mrtvých ruských generálech, ale nejméně u tří z nich se mezitím prokázalo, že jsou stále naživu.

Reklama

Doporučované