Hlavní obsah

Ruský hon na západní tanky. Firma slibuje tučnou odměnu za jejich zničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bojový tank německé výroby Leopard 2 při armádním cvičení.

Reklama

V reakci na slíbené dodávky západních tanků na Ukrajinu slíbila ruská společnost Fores odměnu za jejich zničení. Prvnímu ruskému vojákovi, který některý zneškodní nebo ukořistí, vyplatí v přepočtu více než 1,5 milionu korun.

Článek

Spojené státy, Německo a několik dalších evropských zemí připravují dodávky moderních bojových tanků, které v nadcházejících měsících pošlou Kyjevu. Kreml rozhodnutí označil za nebezpečnou eskalaci konfliktu a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že dodané tanky budou na frontě „hořet“.

Podobného názoru je i ruská společnost Fores, pohybující se v energetickém průmyslu. Ruské jednotky se dokonce snaží namotivovat finanční odměnou za „ukořistění nebo zničení“ tanku Leopard 2 německé výroby nebo Abrams americké výroby.

Společnost uvedla, že vyplatí pět milionů rublů (asi 1,57 milionu korun) prvnímu ruskému vojákovi, který zničí jeden z tanků západní výroby, informovala agentura Reuters. Všechny další úspěšné útoky na techniku pak firma odmění částkou půl milionu rublů (v přepočtu zhruba 157 tisíc korun).

Podobně jako ruští představitelé a státní televize také společnost odsoudila NATO a uvedla, že dodává na Ukrajinu „neomezené“ množství zbraní, čímž eskaluje konflikt.

Slíbila tak ještě významnější odměnu za stíhačky západní výroby, o jejichž možných dodávkách Kyjev mluví. Za zneškodnění některého z letounů, jejichž dodávka na Ukrajinu by pro Kreml znamenala další překročení „červené linie“, nabízí firma 15 milionů rublů (4,7 milionu korun).

Více o dodávkách západních tanků na Ukrajinu

Cesta západních tanků na bojiště zřejmě potrvá měsíce. Výsledný mišmaš typů tanků nepředstavuje jen pomoc, ale i velkou výzvu pro ukrajinskou armádu.

Německo po měsících odkladů posílá na Ukrajinu tanky. „Mohlo to vypadat, že je nechceme poskytnout, ale bylo to složitější,“ říká Nina Haaseová z Deutsche Welle. Proč? Debatu, která rozdělila německou společnost, rozebíráme v podcastu 5:59.

Tanky zatím nebyly do Kyjeva odeslány a může trvat několik měsíců, než se tam většina z nich dostane. Ukrajinští představitelé nicméně naléhají, že jejich země je potřebuje co nejdříve kvůli obavám z možné nadcházející jarní ofenzivy.

Ukrajinské armádě přislíbily spojenecké země celkem 321 těžkých tanků, uvedl v pátek ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko pro francouzskou stanici BFM TV.

Německo ve středu oznámilo, že povolí vývoz ve spolkové republice vyráběných tanků Leopard na Ukrajinu a Německo samotné jich tam pošle 14. Kromě toho americký prezident Joe Biden oficiálně přislíbil Ukrajině 31 tanků M1 Abrams.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Zdaleka největší část dodávky západních tanků budou tvořit různé verze německých leopardů.

Moderní i modernizované tanky mezitím slíbila dodat i řada dalších zemí, včetně Británie, Polska, Kanady, Nizozemska, Norska nebo Finska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že do „tankové koalice“ vstoupilo už 12 západních zemí, připomněla agentura ČTK.

Od začátku konfliktu ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že zničilo stovky kusů západní výzbroje. Kyjev tato prohlášení již dříve odmítl a zdůraznil například, že Rusko tvrdí, že zničilo více raketometů HIMARS vyrobených v USA, než kolik jich bylo do země kdy dodáno.

Reklama

Doporučované