Hlavní obsah

Ruský soud opět prodloužil vazbu novinářce RFE/RL Kurmaševové žijící v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sedmačtyřicetiletá Kurmaševová byla zatčena loni v říjnu a obviněna z neregistrace jako zahraniční agent a z šíření lží o ruské armádě. Hrozí jí až deset let vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sovětský okresní soud v Kazani v Rusku 1. dubna prodloužil vyšetřovací vazbu novinářky RFE/RL Alsy Kurmaševové do 5. června, informuje tatarsko-baškirská služba RFE/RL. Soud rovněž zamítl žádost advokátů Kurmaševové o změnu vazby na domácí vězení.

Před soudním jednáním Kurmaševová novinářům řekla, že „na tom není fyzicky moc dobře“ a že její životní podmínky ve vazbě jsou „velmi špatné“. Dostává se jí prý minimální lékařské péče a podmínky v cele jsou nedostačující. Ilustrovala to na podobě toalety, kterou prý představuje jen díra v podlaze.

Sedmačtyřicetiletá Kurmaševová byla zatčena loni v říjnu v Kazani a obviněna z neregistrace jako zahraniční agent podle ruského trestního zákona, který je namířen proti novinářům, občanským aktivistům a dalším osobám. Byla také obviněna z šíření nepravdivých informací o ruské armádě a v případě odsouzení jí hrozí až 10 let vězení.

RFE/RL a americká vláda tvrdí, že obvinění jsou odvetou za její práci novinářky pro RFE/RL v Praze. Do Ruska odcestovala, aby navštívila svou starou matku a starala se o ni, původně byla zadržena při čekání na zpáteční let 2. června na letišti v Kazani, kde jí byly zabaveny americké a ruské pasy.

Reklama

Související témata:

Doporučované