Hlavní obsah

Ruský špión se v Norsku vydával za brazilského profesora

Foto: Anelo, Shutterstock.com

V posledních týdnech bylo v Norsku zadrženo několik ruských občanů. Ilustrační snímek.

Reklama

V Norsku zadrželi údajného ruského agenta. Měl brazilské občanství a pracoval na místní univerzitě. Podle bezpečnostních složek muž představoval „hrozbu pro norské národní zájmy“.

Článek

Ve městě Tromsø, které leží na dalekém severu Norska, byl v pondělí zadržen pracovník místní univerzity, jenž se vydával za brazilského občana. Norská tajná služba má podezření, že jde o ruského špiona napojeného na jednu z ruských tajných služeb, uvedla agentura AP s odkazem na norskou stanici NRK. Soud prozatím nařídil zadržet muže na dobu čtyř týdnů.

Podle zástupkyně šéfa bezpečnostní služby norské policie Hedvigy Moeové muž pracoval na norské Arctic University v Tromsø jako „brazilský výzkumník“ a bude ze země vyhoštěn, „protože se domníváme, že představuje hrozbu pro národní zájmy,“ uvedla. Správce univerzity Jørgen Fossland v prohlášení napsal, že dotyčný byl na škole „hostujícím přednášejícím“. Muž byl v zemi od roku 2021.

„Norská (policejní) tajná služba (PST) se domnívá, že muž mohl získat kontakty a informace v rámci norské politiky v severním regionu,“ uvedla podle NRK Moeová. „Přestože tyto informace nepředstavují bezprostřední hrozbu pro bezpečnost království, obáváme se, že by je mohlo Rusko zneužít,“ dodala.

Podle stanice NRK byl přednášející zadržen v pondělí na cestě do školy. Muž se vydával za brazilského občana, avšak policie se domnívá, že jeho skutečná národnost je ruská, píše agentura Reuters. Jeho právník Thomas Hansen deníku VG řekl, že muž jakákoli obvinění popírá.

Rusové zadržení v Norsku

V Norsku bylo v posledních týdnech zadrženo více ruských občanů. Před čtrnácti dny norská policie zadržela tři muže a jednu ženu, kteří fotografovali objekty, jež je zakázáno fotografovat, píše web Rádia Svobodná Evropa. Policie u nich našla „fotografické vybavení a poměrně rozsáhlý obrazový materiál“, když zastavila jejich auto 11. října. Všichni byli již propuštěni.

Minulý týden byl v Norsku zadržen další Rus, údajně za nelegální létaní s dronem na souostroví Špicberky. Zadrženým je podle Rádia Svobodná Evropa (RFE) Andrej Jakunin, syn bývalého šéfa ruských státních drah Vladimira Jakunina, blízkého důvěrníka prezidenta Vladimira Putina. Jakunin ml. byl zatčen 17. října ve městě Hammerfest na severu Norska a byl umístěn na dva týdny do vazby.

V posledních týdnech byl několikrát hlášen výskyt dronů poblíž norských těžebních ropných a plynových plošin.

Evropské země posílily bezpečnost kolem klíčové energetické infrastruktury po explozích na dvou plynovodech v Baltském moři, které byly vybudovány pro dodávky ruského plynu do Německa.

Reklama

Doporučované