Hlavní obsah

Vysoce postavení němečtí úředníci jsou podezřelí ze špionáže pro Rusko

Foto: Profimedia.cz

Sídlo německého ministerstva hospodářství.

Reklama

Německá kontrarozvědka vyšetřuje dva vysoce postavené úředníky ministerstva hospodářství, kteří čelí obvinění ze špionáže pro Moskvu. Oba podle médií pracují v citlivé oblasti energetické politiky.

Článek

Spolkový úřad pro ochranu ústavy, který je německou civilní kontrarozvědkou, zahájil vyšetřování dvou vysoce postavených úředníků ministerstva hospodářství poté, co další představitelé rezortu vyjádřili obavy z jejich zapojení do ruské špionáže. Na kauzu upozornil německý list Die Zeit.

Podle německých médií oba muži na ministerstvu působí v citlivé oblasti energetické politiky. Právě nápadně proruské postoje těchto úředníků v otázkách energetiky vzbudily pozornost kolegů, kteří vyzvali k prošetření celé záležitosti.

Německo se v reakci na únorovou invazi na Ukrajiny rozhodlo snížit svou závislost na ruském plynu a ministerstvo hospodářství, kde oba úředníci pracují, sehrává v této přeměně klíčovou roli.

Německá média uvádějí, že oba muži v minulosti projevovali v otázkách energetiky „sympatie ruskému pohledu na věc“ a kritizovali rozhodnutí vlády kancléře Olafa Scholze. Zejména pak to zmrazit spuštění plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa.

U obou mužů je podle úřadu navíc patrná „citová vazba na Rusko“. Bližší přezkoumání jejich životopisů odhalilo, že jeden z úředníků kdysi v Rusku studoval. Reálné důkazy o jejich zapojení do špionáže nebo korupce ale zatím úřad nemá.

Scholzovo poselství z Prahy

Evropská unie potřebuje podle německého kancléře Olafa Scholze projít několika důležitými změnami, aby se stala silným geopolitickým hráčem. Své návrhy šéf spolkové vlády shrnul v projevu, který přednesl před studenty Univerzity Karlovy.

Ministerstvo hospodářství se k vyšetřování odmítlo blíže vyjádřit s tím, že „nemůže komentovat individuální případy“, uvedla agentura AFP.

Mluvčí rezortu ovšem podle stanice ntv dodala, že ministerstvo bylo od začátku volebního období v úzkém kontaktu s Úřadem pro ochranu ústavy a všechny bezpečnostní kroky s ním koordinovalo. Zdůraznila také, že nové vedení ministerstva „zcela obrátilo“ politiku, která byla až do změny vlády vstřícná vůči Rusku.

Nejedná se o první případ podezření z ruské špionáže, který se v Německu v posledních letech řeší.

Server The Brussels Times poukazuje na případ z loňského roku, kdy v Německu odsoudili bývalého zaměstnance kyberbezpečnostní společnosti k dvouletému podmíněnému trestu odnětí svobody za to, že odeslal data z německé poslanecké sněmovny do Ruska. Připomíná také podobný verdikt z dubna, při kterém byl ruský vědec odsouzen za špionáž pro Moskvu v rámci evropského vesmírného programu Ariane.

V současné době je také souzen Němec, který údajně předával informace ruským zpravodajským službám, když pracoval jako záložní důstojník německé armády, upozorňuje agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Doporučované