Hlavní obsah

Rusové na jihu Ukrajiny chtějí jednat o složení zbraní, tvrdí Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják s protiletadlovou zbraní v Chersonské oblasti. Snímek zveřejněný ruským ministerstvem obrany bez uvedení přesného místa pořízení.

Reklama

Morálka mezi ruskými jednotkami v Chersonské oblasti klesla podle Ukrajinců tak hluboko, že i jejich velení si uvědomuje svízelnost situace. Údajně proto začali vyjednávat o složení zbraní.

Článek

Ruská armáda se podle ukrajinského velení ocitla ve velmi těžké situaci a některé jednotky se snaží s ukrajinskou armádou vyjednávat o složení zbraní. Podle webu The New Voice of Ukraine to prohlásila mluvčí Jižního velitelství ukrajinských ozbrojených sil Natalja Humenjuková.

„Snaží se vyjednávat podmínky, za kterých složí zbraně a dostanou se pod ochranu mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla mluvčí. Velitelé jednotek podle ní dostali za úkol opustit pozice za jakoukoli cenu.

„Už tam (mezi Rusy) zavládla nestabilita a demoralizace tak hluboká, že i velení si uvědomuje, že nemají kam odejít,“ tvrdí Humenjuková. Podle ní v regionu nebojují prakticky žádné elitní jednotky. Prohlášení bojujících stran je ale třeba brát ve válce s rezervou.

Příběhy Ukrajinek. Історії українок

Přinášíme vám příběhy ukrajinských žen, které se navzdory válce rozhodly zůstat doma.

Розповідаємо історії українських жінок, які попри війну вирішили залишитися вдома.

Humenjuková zároveň připouští, že Ukrajincům se nedaří získat absolutní převahu ve vzduchu, byť nepřítel momentálně útočí spíš z odstupu. „Rusové se teď snaží vypouštět rakety zpoza rohu - z Azovského nebo Kaspického moře. Nepřátelská letadla se na nebi v Chersonské oblasti objevují čím dál méně,“ uvedla mluvčí.

K demoralizaci ruské armády v oblasti Chersonu mohly přispět zprávy o výrazných ukrajinských úspěších zejména v Charkovské oblasti. I ruské ministerstvo obrany o víkendu přiznalo, že obránci od začátku své protiofenzivy osvobodili už osm tisíc kilometrů čtverečních území.

Jaké možnosti má Putin po nepříjemných prohrách?

Analýza Seznam Zpráv: Poslední dny dramaticky ukázaly slabost ruské armády, která nemá kam sáhnout pro rezervy. Pokud bude chtít Kreml pokračovat ve válce, musí hrát o čas a možná i sáhnout k vyhrožování jadernými zbraněmi.

Narozdíl od Charkova narazili Ukrajinci u Chersonu na poměrně dobře připravenou ruskou obranu, která se pod tlakem hned nezhroutila.

V posledních dnech tam pokračovaly velmi těžké boje a ukrajinské jednotky na několika místech mírně postoupily. Minimálně v jednom případě proto, že jednotky odvedenců ze samozvané Doněcké lidové republiky už de facto neměly vůli pokračovat v boji.

Ukrajincům se v posledních týdnech u Chersonu podařilo poničit všechny mosty přes Dněpr nebo na nich alespoň výrazně omezit provoz, útočili i na pontonové mosty stavěné ruskou armádou. Té tak hrozí, že by mohla uváznout de facto na „ostrově“ - žádné další pevninské spojení s oblastmi ovládanými okupanty tam není.

Reklama

Doporučované