Hlavní obsah

Generál Zalužnyj: Rusové s novou silou znovu zkusí dobýt Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruské síly se v posledních týdnech vytrvale snaží o dobytí města Bachmut na východě Ukrajiny. Na snímku ukrajinský obrněnec v ulicích města.

Reklama

Ofenzívu mohou Rusové podniknout díky výcviku mobilizovaných vojáků. Podle ukrajinských představitelů může znovu směřovat i na Kyjev.

Článek

Velení ukrajinské armády se obává, že ruské vojenské síly chystají v prvních měsících příštího roku rozsáhlou pozemní ofenzívu. Podle ukrajinských politiků a generálů může Rusko zaútočit ve východním Donbasu, na jižním úseku fronty nebo i směrem na hlavní město Kyjev. Na sérii vyjádření v tomto duchu upozornila britská stanice BBC.

O plánované ofenzivě hovořil opakovaně například ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj by Rusové mohli zahájit masový útok v únoru, kdy už bude vycvičena polovina z asi 300 tisíc mobilizovaných mužů.

„Druhá část mobilizace, přibližně 150 tisíc (…) to dělá minimálně tři měsíce na přípravu. To znamená, že se pokusí zahájit další vlnu ofenzivy pravděpodobně v únoru, jako loni. To je jejich plán,“ řekl Reznikov deníku Guardian. Dodal, že Kreml hledá nové způsoby, jak dosáhnout vítězství.

Týdeník Economist ve čtvrtek napsal, že nová ruská ofenziva může začít už v lednu, pravděpodobněji ale až na jaře. S takovými odhady se v rozhovorech svěřili prezident Volodymyr Zelenskyj, vrchní velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj a šéf pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

„Rusové připravují zhruba 200 tisíc čerstvých vojáků. Nepochybuji, že se znova pokusí dobýt Kyjev,“ řekl Zalužnyj pro Economist.

Rusko je podle generála „stoprocentně připraveno“. Před Ukrajinou tak stojí velmi důležitý strategický úkol – vytvořit rezervy a připravit se na válečný střet, ke kterému může dojít v lepším případě v březnu, v nejhorším případě už na konci ledna.

„Nemusí začít na Donbase, ale ve směru na Kyjev, ve směru na Bělorusko a nevylučuji ani směr od jihu,“ doplnil Zalužnyj.

Varování Kyjeva je v protikladu k dosavadním prognózám západních vojenských expertů, podle kterých šance Ruska na provedení úspěšné ofenzívy po podzimních ústupech u Charkova a Chersonu podstatně klesají. Například šéf britských ozbrojených sil, admirál Tony Radakin prohlásil, že pro Moskvu se válka bude už jen zhoršovat. Ruské síly se podle něj potýkají s nedostatkem munice.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Červeně jsou vyznačená území na Ukrajině, která okupuje Rusko. Modře území znovu dobytá Ukrajinou.

BBC připomněla, že obě válčící strany strany vyloučily, že by na vánoční svátky mohly uzavřít příměří, a v současné době neprobíhají žádná jednání směřující k ukončení konfliktu.

Podle vojenských analytiků by se v zimě mohla válka dostat do patové situace, a to i přes pokračující tvrdé boje zejména v Doněcké oblasti, kde ruské síly tlačí na dobytí města Bachmut.

Ukrajina díky podpoře Západu výrazně zlepšila svou protivzdušnou obranu proti ruským raketám, trvale ale požaduje pokročilejší zbraně.

Aktuální vývoj na bojišti

Zima přinesla na ukrajinská bojiště nové podmínky, vrací se bahno. To ale nijak nezastavilo intenzivní střety na několika místech fronty. Například u Bachmutu, kde obě strany stejně nasazují téměř výhradně lehkou pěchotu.

Lídři zemí Evropské unie se ve čtvrtek dohodli, že příští rok poskytnou Ukrajině financování ve výši 18 miliard eur. Unijní velvyslanci téměř současně schválili devátý balíček protiruských sankcí, který má kromě jiného omezit investice do ruského důlního průmyslu či vývoz chemikálií a technologií využitelných pro vojenské účely.

Armáda USA pak ve čtvrtek oznámila, že rozšíří výcvik ukrajinského vojenského personálu v Německu. Počínaje lednem má být měsíčně vycvičeno 500 ukrajinských vojáků.

Reklama

Doporučované