Hlavní obsah

Rusové pravděpodobně Bachmut brzy neobklíčí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) je nepravděpodobné, že by ruské síly brzy obklíčily Bachmut.

Článek

Ruské síly si zřejmě zajistily dostatečnou výhodu, pokud jde o polohu, aby mohly zvrátit situaci v určitých částech Bachmutu, nicméně dosud nedonutily ukrajinské síly stáhnout se a pravděpodobně nebudou moci město brzy obklíčit, napsal institut ve své zprávě.

Ruský postup v Bachmutu je podle ISW pomalý a postupný a rovněž nenaznačuje, že by Rusové mohli město převzít nějakým „frontálním útokem“. Spíše to prý vypadá, že se snaží Ukrajince donutit opustit obranné pozice.

„Možná původně měli v úmyslu ukrajinské síly v Bachmutu obklíčit, ale ukrajinské velení signalizovalo, že se pravděpodobně raději stáhne, než aby riskovali obklíčení,“ dodal institut.

Jak uvedl ve svém pravidelném ranním hlášení ukrajinský generální štáb, ruské síly se stejně jako v předchozích dnech soustředily zejména na operace na frontách u obcí Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske. Za posledních 24 hodin podnikli Rusové šest raketových a 24 dalších vzdušných útoků a v 65 případech útočili ze salvových raketometů. Některé z těchto útoků mířily na civilní infrastrukturu.

Při útoku na město Kupjansk zahynul 65letý muž, další dva civilisté zahynuli v Bachmutu, informoval šéf místní oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Při ruských útocích v Doněcké oblasti utrpělo zranění rovněž dalších sedm lidí, z toho jeden v Bachmutu.

Britské ministerstvo zahraničí ve své pravidelné zprávě citovalo ruské mobilizované záložníky, kteří na konci února popsali, že dostali nařízeno, aby útočili na ukrajinské pozice vybaveni pouze „střelnými zbraněmi a lopatami“. Ruské armádní lopaty typu MPL-50 jsou speciální nástroje, které jsou určeny pro boj zblízka. Jeden ze záložníků popsal, že nebyl na podobný boj „připraven ani psychicky ani fyzicky“.

„Důkazy z poslední doby naznačují, že na Ukrajině přibývá bojů zblízka,“ uvedli britští zpravodajci. Jde pravděpodobně o důsledek toho, že ruské velení i nadále trvá na útočných akcích, nicméně pěchota již nemá takovou podporu dělostřelectva, jako tomu bylo dříve. To podle Londýna nejspíš souvisí i s nedostatkem munice.

Aktualizovali jsme o informace o obětech útoků a prohlášení britského ministerstva obrany.

Reklama

Související témata:

Doporučované