Hlavní obsah

Rusové ukázali video Putina na okupované Ukrajině

Bez komentáře: Ruský prezident navštívil okupované území na Ukrajině. Od velitelů si vyslechl zprávy o situaci na bojišti.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Vládce Kremlu Vladimir Putin podle ruských médií nečekaně navštívil vojenská velitelství v okupovaných částech Ukrajiny. Část novinářů se domnívá, že tam Putin byl dřív, než tvrdí oficiální verze Kremlu.

Článek

Ruský prezident je na inspekci okupovaných částí Ukrajiny. Jak v úterý ráno napsala ruská média, vydal se do Ruskem kontrolované části Chersonské oblasti a poté do Luhanské oblasti.

Agentura TASS uvádí, že se jedná o první návštěvu těchto míst. Připomínáme, že Moskva území nelegálně – na základě neplatných referend – připojila loni na podzim k Ruské federaci.

V úvodním videu, které zveřejnila agentura AP, je zachycen Putin poté, co jej vojenský vrtulník přepravil do Chersonské oblasti. Tam si měl vyslechnout zprávy velitelů o situaci na bojišti.

„Nechci vás odvádět od vašich povinností souvisejících s velením a řízením operace, takže zde pracujeme věcně, krátce, ale konkrétně. Je pro mě důležité slyšet váš názor na to, jak se situace vyvíjí, abychom vám naslouchali, vyměňovali si informace,“ citovala ruského prezidenta státem plně ovládaná agentura RIA Novosti.

Informace z ruských zdrojů nelze ověřit, není jisté například ani to, kdy se návštěva přesně odehrála. Kreml to na svých stránkách nejdřív nijak neupřesňoval.

Putin na Krymu

Při nečekané návštěvě černomořského přístavního města Sevastopol Putin podle záběrů z ruské státní televize navštívil uměleckou školu v doprovodu místního gubernátora Michaila Razvožajeva.

Jak v Chersonské oblasti, tak později v Luhanské prý Putin popřál armádě k pravoslavným Velikonocům, které se slavily v neděli, a předal jim ikony, informuje AP.

Právě kvůli této poznámce například ruský server Agentstvo zpochybnil, že Putin do okupovaných regionů přijel v pondělí, jak později tvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle serveru Putin prohlásil: „Teď budou Velikonoce, že?“ Pravoslavní je přitom slavili v neděli 16. dubna.

Agentstvo si všimlo, že Kreml později video na svém webu upravil tak, aby vypadalo, že Putin mluví v přítomném čase. Peskov následně novináře obvinil z naskakování na „falešné hypotézy“, podle něj byl prezident v Chersonské oblasti jednoznačně v pondělí 17. dubna, píše server Ukrajinska Pravda.

Nejde o první návštěvu ruského prezidenta na okupovaných územích v tomto roce. Už v březnu se vydal do Mariupolu. Návštěva přístavního města tehdy vyvolala silné otazníky nad tím, zda ruský vůdce nepoužil některého ze svých dvojníků (více zde).

Prezidentovy inspekce na vojenských velitelstvích přicházejí v době, kdy se Ukrajina připravuje na novou protiofenzivu s cílem získat zpět okupovaná území.

Reklama

Doporučované