Hlavní obsah

Začala ruská ofenziva u Charkova. Okupanti chtějí vytvořit nárazníkovou zónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Podívejte se na situaci v Charkovské oblasti. Červeně vyznačena jsou místa kontrolovaná Ruskem.

aktualizováno •

Ukrajinská armáda do oblasti urychleně vyslala posily. „Nyní v tomto směru probíhá divoká bitva,“ potvrdil ukrajinský prezident Zelenskyj. Ukrajinská média tvrdí, že Rusové obsadili čtyři vesnice, informace ale není možné ověřit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, oznámilo v pátek ukrajinské ministerstvo obrany. Ukrajinská média píší o začátku další ruské ofenzivy, o níž se už delší dobu spekuluje. A dále, že armáda do oblasti poslala posily.

K situaci už se vyjádřil i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Rusko zahájilo novou vlnu protiofenzivních akcí v této oblasti,“ potvrdil. „Ukrajina na to odpověděla svými vojáky, brigádami a dělostřelectvem. Rusové sice v tomto směru mohou navýšit své síly, ale naše armáda, naše velení o tom ví. Počítalo s tím. Nyní na tomto směru probíhá zuřivá bitva,“ citoval Zelenského list Kharkiv Today.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři v jednom z domů v Charkově, které zasáhl ruský raketový útok. V noci na 10. května zaútočily ruské síly raketami S-300, v tomto domě bylo zraněno 11leté dítě a 72letá žena. 2665200

Podle webu Ukrajinska pravda se Rusům podařilo obsadit čtyři vesnice v charkovské oblasti. Konkrétně se jedná o vesnice Strilecha, Krasne, Pylna, and Borisivka. Jednotky se snaží postupovat směrem k Vovčansku. Zdroje listu však naznačují, že se tak mohou jen Rusové pokoušet tříštit ukrajinské síly.

Před několika hodinami šéf vojenské správy Charkovské oblasti uvedl, že vojáci drží své pozice. „Ozbrojené síly Ukrajiny sebevědomě drží své pozice: Nepřišly ani o jeden metr. Nepřátelské skupiny nepředstavují hrozbu pro Charkov, jejich síly jsou dostatečné pouze jako provokace v severním směru,“ uvedl před pár hodinami šéf vojenské správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov na svém účtu na síti Telegram.

Moskva v poslední době zintenzivnila útoky na Charkov. Začalo se dokonce spekulovat o tom, že město by se mohlo stát terčem rozsáhlejší ofenzivy, kterou by Rusko mohlo odstartovat v nadcházejících měsících.

Co se děje u Vovčansku

Syněhubov už ve středu hlásil, že Rusko seskupuje síly na severu Charkova.

Ukrajinské ministerstvo obrany pak ve čtvrtek uvedlo, že ruské jednotky provedly nálety ve směru na zmíněný Vovčansk, který je vzdálený necelých deset kilometrů od ruských hranic a zhruba 60 kilometrů od Charkova.

Pro připomínku je dobré dodat, že Vovčansk se ocitl pod ruskou okupací hned po začátku invaze hned 24. února 2022. Město bylo deokupováno 13. září 2022. V noci na pátek byl Vovčansk pod silnou palbou. „V noci z 9. na 10. května Rusové ‚stříleli‘ všemi druhy zbraní,“ popisuje Kharkiv Today.

„Situace ve směru na Vovčansk je nyní velmi napjatá. V noci nepřítel prováděl mohutnou dělostřeleckou přípravu, podvratné průzkumné skupiny se pokoušely sondovat hraniční linii - a byly zasaženy. V nejbližší době se očekává přísun hlavních záloh, musíme se bránit,“ napsal v pátek dopoledne na Telegramu velitel jednotky 24. brigády Ajdar s volacím znakem Osman. Dodal, že „ve směru na Vovčansk byla pěchota poražena, v Borisivce byla jejich pěchota a technika zničena“.

Bez komentáře: Záběry ruského útoku raketami Grad na Charkovskou oblastVideo: twitter/Gerashchenko_en

Podobné zprávy později přišly i z oficiálních míst. Ministerstvo obrany - bez bližšího určení míst - uvedlo, že ruské síly ve večerních hodinách za pomocí dělostřelectva zvýšily tlak na ukrajinskou obranu. A okolo páteční páté hodiny ranní se nepřátelské jednotky pokusily „prolomit obrannou linii pod krytím obrněných vozidel“.

Ve Vovčansku žilo před válkou zhruba 17 tisíc lidí, nyní jich podle místních médií zůstává ve městě zhruba tři tisíce. „Aktuálně ve městě probíhá evakuace. Jde nám především o to, aby tu nezůstaly žádné děti,“ citoval KT náčelníka vojenské správy obce Tamaze Gambarašviliho.

Analýza

Na ukrajinském bojišti se v posledních týdnech zjevně projevují trendy, které dozrávaly dlouhé měsíce. Ukrajinští obránci před sebou mají těžké období, možná nejtvrdší za celou válku.

Co Rusové sledují

Dosud podle oficiálních vyjádření ukrajinské strany nepřišel Kyjev během aktuální ofenzivy ani o centimetr svého území, zdroj z ukrajinské armády, se kterým mluvili novináři agentury Reuters, tvrdí, že se ruským jednotkám podařilo postoupit přibližně o kilometr za hranice. A nyní zřejmě Rusové skutečně obsadili zmíněné 4 vesnice.

Moskva se podle odborníku snaží zde vytvořit až desetikilometrovou nárazníkovou zónu.

Doporučované