Hlavní obsah

Rusové vytáhli nebezpečnou munici. Sama doputuje hluboko na ukrajinské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vladimir Gerdo/TASS, Profimedia.cz

V popředí ruská bomba typu FAB-500 M-62 (ilustračí foto).

Reklama

Rusko začalo častěji využívat moderní typ munice, která pro Ukrajinu může znamenat zvýšenou hrozbu, protože takzvané klouzavé bomby se dají odpalovat z větší vzdálenosti a jsou přesnější.

Článek

Letos na jaře je použili už u Avdijivky na Donbase, v Sumské oblasti na severu Ukrajiny a „klouzavou bombu“ shodili Rusové minulý týden omylem i na své město Bělgorod. Nový typ naváděné bomby začínají Rusové při válce proti Ukrajině používat čím dál tím častěji, upozorňuje ruský exilový server The Moscow Times.

Klouzání k cíli

Klouzavé bomby jsou přesně naváděné letecké pumy s dosahem až několika desítek kilometrů, pokud jsou shozené z dostatečné výšky. Mají tunovou hlavici a cíl mohou zasáhnout s odchylkou sotva několika metrů. Jsou totiž vybaveny navigačními systémy a aerodynamickými křidélky pro „klouzání“ k cíli.

Jejich častější používání může podle odborníků představovat pro Ukrajince riziko hlavně kvůli tomu, že je mohou vypouštět ruská letadla, jež jsou z dosahu ukrajinské protivzdušné obrany.

Ukrajinské cíle tak mohou bombardovat z ruského vzdušného prostoru nebo z prostoru nad okupovaným územím. „Ruská letadla mohou navádět tyto bomby až 70 kilometrů hluboko na území kontrolované Ukrajinou,“ cituje server Deutsche Welle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata.

Budoucí ukrajinská zbraň

Firma ukrajinského inženýra postavila prototyp miniponorky, která by měla pomoci jeho zemi proti ruskému loďstvu. Její nasazení v boji je nejisté, může jít ovšem o předzvěst podoby námořní války blízké budoucnosti.

Za „skutečně vážnou hrozbu“ pro avizovanou ukrajinskou protiofenzivu je označil ukrajinský vojenský analytik Oleksandr Kovalenko z ukrajinského Centra pro vojenský a politický výzkum.

Takové „klouzavé“ naváděné pumy dokážou zlikvidovat jen moderní systémy protivzdušné obrany, jako je americký systém Patriot. Takových systémů ale nemá Ukrajina dostatek. Je navíc velmi riskantní je nasadit poblíž fronty, protože by je Moskva chtěla zničit za každou cenu i kvůli propagandistickým účelům.

Podle expertů Rusko disponuje dvěma typy klouzavých bomb. S používáním moderního satelitně naváděného typu UPAB-1500B se kvůli vysokým nákladům na výrobu šetří.

Místo něj se používají původně neřízené bomby ze sovětské éry s půltunovou, tunovou nebo tunu a půl vážící hlavicí. Bomby typu FAB se dovybavují křidélky a satelitním řídicím systémem. I když jde o zastaralý a horší systém, je levnější než produkce balistických střel a Rusko má staré pumy na skladě.

Dosah „klouzavých bomb“ určuje kromě výšky jejich shozu i rychlost – čím výš a s čím vyšší rychlostí se uvolní, tím dál jsou takové pumy schopny doletět.

„Naváděné letecké pumy jsou připevněny k letadlům, která mají schopnost nést takovou munici, jako je typ FAB-250, 500 nebo 1500. To znamená, že jde o bombardér Su-34, stíhačku Su-35 a podobně,“ cituje server Fakty.com.ua experta Kovalenka.

Reklama

Doporučované