Hlavní obsah

Ruští vojáci za branami Ukrajiny. USA zvažují další vojenskou pomoc Kyjevu

Nákladní loď v úterý do ukrajinského přístavu Oděsa přivezla dvě lodě, které patřily americké pobřežní stráži. Mají posílit místní námořnictvo.Video: Facebook/MinistryofDefence.UA

 

Reklama

Napětí na ukrajinských hranicích stoupá. Podle USA hrozí, že seskupování ruských sil vyústí v další invazi. Americká podpora Kyjevu tak posiluje. Ukrajinské námořnictvo přijalo dvě lodě z USA, jedná se o dodávkách zbraní.

Článek

Diskuze o vojenské pomoci Ukrajině začala nabírat na obrátkách po tom, co země veřejně varovala, že k ruské invazi může dojít třeba už v lednu. Čelný představitel ukrajinských zpravodajských služeb pro The Military Times o víkendu uvedl, že na ukrajinské hranici se nachází už 92 tisíc ruských vojáků.

Bidenova administrativa se na tuto možnost snaží společně se svými spojenci připravit. Zásobuje tak Kyjev prostředky potřebnými k obraně země. Na Ukrajinu vyslala dvě lodě, které kdysi patřily americké pobřežní stráži, aby posílily ukrajinské námořnictvo. V úterý dorazily do přístavu Oděsa.

„Oceňujeme příspěvek Spojených států k odvrácení ozbrojené agrese Ruské federace proti Ukrajině,“ řekl velitel ukrajinského námořnictva Oleksij Nejižpapa.

Čluny jsou součástí vojenské pomoci za více než 2,5 miliardy dolarů (asi 55 miliard Kč), kterou USA od roku 2014, kdy Moskva anektovala ukrajinský poloostrov Krym, poskytly Ukrajině při zajišťování územní celistvosti a ochraně jejích teritoriálních vod vůči ruské agresi.

Vojenskou podporu Ukrajiny chtějí teď Spojené státy americké ještě zvýšit. Zvažují, že budou Ukrajinu zásobovat dalšími zbraněmi. Součástí pomocného balíčku by měly být protitankové a protipancéřové střely Javelin nebo minomety, píše server CNN s odkazem na zdroje obeznámené s vyjednáváním.

V jednání je podle nich také poskytnutí systému protivzdušné obrany, jako jsou stingery, přenosné protiletadlové řízené střely, nebo helikoptéry Mi-17, které měly být původně vyslány do Afghánistánu. Někteří členové Bidenovy administrativy ale už dříve poukazovali na to, že by vyslání těchto zbraní mohlo zvýšit hrozbu eskalace napětí.

Jejich obavy teď Moskva explicitně potvrdila. Už v pondělí Rusko varovalo, že ho znepokojuje vyzbrojování Ukrajiny moderními zbraněmi. V úterý pak mluvčí Kremlu napřímo prohlásil, že jakákoli další vojenská pomoc Ukrajině ze strany Spojených států jen zvýší napětí.

Nechceme být zaskočeni jako v roce 2014, zní z USA

Spojené státy americké se snaží celou situaci řešit ve spolupráci se svými partnery z NATO a evropskými spojenci. Už týdny s nimi sdílí informace o neobvyklém přesunu ruských jednotek k ukrajinským hranicím. Západ se přitom chce připravit i na nejhorší. Se svými evropskými spojenci tak Američané momentálně jednají o novém balíčku sankcí, který by měl vejít v platnost, pokud Rusko napadne Ukrajinu.

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v pondělí řekla, že administrativa „v posledních týdnech s evropskými spojenci a partnery i samotnou Ukrajinou rozsáhle spolupracovala“. Spojené státy americké o Ukrajině a americko-ruských vztazích diskutovaly také přímo s Ruskem, uvedla mluvčí Psakiová.

S Ukrajinou jsou Spojené státy ve spojení také na vojenské úrovni. Američtí vojenští představitelé v pondělí telefonicky jednali s vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil.

Intenzita diskuzí přitom dokazuje, jak vážně Bidenova administrativa uvažuje o možném ruském napadení Ukrajiny jako amerického strategického spojence, poukazuje CNN. Představitelé Spojených států se snaží tentokrát na tuto možnost připravit, aby nebyli zaskočeni tak, jako byla v roce 2014 zaskočena Obamova administrativa, když Rusko vtrhlo na Krym.

„Obáváme se toho, že Rusko udělá vážnou chybu, když se pokusí zopakovat to, co podniklo v roce 2014, kdy shromáždilo síly podél hranic, vtrhlo na suverénní ukrajinské území a nepravdivě tvrdilo, že ho vyprovokovali,“ řekl minulý týden americký ministr zahraničních věcí Anthony Blinken.

Uměle vytvořená hysterie a provokace Ukrajiny, míní Moskva

Rusko se proti krokům USA silně vymezilo. Moskva uvedla, že Kyjev přijaté zbraně využívá k provokaci jejich země. „Kyjev buduje síly, pomáhají Kyjevu, aby si vybudoval síly, dodávají mu velké množství zbraní, mezi nimi moderní špičkové zbraně,“ řekl v pondělí podle serveru Al-Džazíra mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Počet provokací narůstá a narůstá znatelně. A co víc, k těmto provokacím dochází za pomocí zbraní, které poskytují země NATO,“ řekl Peskov. „Sledujeme to s velkým neklidem,“ dodal.

Zprávy o tom, že se ruské jednotky připravují na invazi, Moskva rezolutně odmítla. Podle Peskova se jedná o dezinformační kampaň a uměle vytvořenou hysterii.

Ruská zahraniční zpravodajská služba SVR v pondělním prohlášení uvedla, že americká varování o možnosti napadení jsou založena na nepravdivých základech. „Americké ministerstvo zahraničí předává svým spojencům a partnerům skrze diplomatické kanály naprosto falešné informace o koncentraci sil na území naší země pro vojenskou invazi na Ukrajinu,“ řekl Sergej Ivanov, vedoucí tiskového odboru SVR.

Samotná Ukrajina zprávy o tom, že se na jejích hranicích začínají hromadit ruské jednotky, zpočátku také bagatelizovala. Po tom, co ji USA informovaly a země spolu několikrát jednaly, se ale její přístup výrazně změnil. Ukrajinské obranné zpravodajské služby veřejně varovaly, že Rusko se připravuje na to, aby bylo schopné Ukrajinu napadnout už v lednu, jak dříve předpověděly Spojené státy.

Čelný představitel ukrajinských zpravodajských služeb Kyrylo Budanov popsal, jak by mohl možný útok Ruska vypadat. Domnívá se, že jeho součástí by byly nálety, nájezdy dělostřelectva a obrněné útoky, po nich by následovaly vzdušné útoky na východě země, obojživelné útoky v Oděse a Mariupolu a menší vpád přes sousední Bělorusko.

Zda se Rusko opravdu chystá na napadení Ukrajiny a co vlastně Moskva svými kroky sleduje, zatím zůstává nejasné. „Není tu žádný nezpochybnitelný důkaz nebo rozhodující ukazatel Putinových záměrů,“ uvedl pro CNN jeden z představitelů americké obrany s tím, že Rusko chce možná svými manévry Západ zmást a donutit ho k ústupkům.

Reklama

Doporučované