Hlavní obsah

Ruští zákonodárci navrhují zrušit rozhodnutí SSSR o předání Krymu Ukrajině

Foto: Shutterstock.com

Budova Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu (ilustrační fotografie).

Reklama

Sovětský svaz v roce 1954 rozhodl, že Krym náleží Ukrajině. Ruští zákonodárci se teď ale snaží toto usnesení zrušit s tím, že bylo nezákonné.

Článek

Ruští poslanci a senátoři předložili Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu návrh zákona, který ruší rozhodnutí Sovětského svazu z roku 1954 převést Krym z Ruska na Ukrajinu. Cílem tohoto kroku je podle agentury Reuters patrně vytvořit právní základ pro tvrzení Moskvy, že v roce 2014 anektovaný černomořský poloostrov nikdy ve skutečnosti součástí Ukrajiny nebyl.

Návrh označuje předání Krymského poloostrova v 50. letech minulého století za svévolné a nezákonné, protože mu nepředcházelo žádné referendum. Sovětské orgány podle nového zákona neměly právo převést území z jedné svazové republiky na druhou.

Zatím není jasné, kdy začnou poslanci návrh projednávat.

Ruský prezident Vladimir Putin odsoudil předání Krymu v roce 1954 jako porušení tehdy platných právních norem. Obyvatelé Krymu se ovšem v referendu při rozpadu Sovětského svazu vyslovili spolu se zbytkem Ukrajiny pro nezávislost a Rusko a Ukrajina následně vzájemně uznaly své hranice. Agentura Reuters proto krok označila za pokus Ruska přepsat dějiny.

Rusko v roce 2014 použilo Krym jako odrazový můstek pro plnou invazi na Ukrajinu a od té doby vyhlásilo anexi dalších čtyř ukrajinských oblastí. Kyjev opakovaně uvedl, že jeho cílem ve válce s Ruskem je obnova Ukrajiny v původních hranicích z roku 1991, tedy včetně poloostrova.

Reklama

Doporučované