Hlavní obsah

S Putinem budu jednat, až prokáže úmysl ukončit válku, řekl Biden

Foto: Profimedia.cz

V těchto dnech proběhla první oficiální návštěva Emmanuela Macrona USA během prezidentství Joea Bidena.

Reklama

Americký prezident Joe Biden a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron se sešli ve Washingtonu D.C. Řešili spolu situaci na Ukrajině, energetickou spolupráci či boj s klimatickou změnou.

Článek

Francie a USA jsou odhodlány nepolevit v úsilí o to, aby se Rusko zodpovídalo ze široce zdokumentovaných válečných zločinů, kterých se na Ukrajině dopouští jeho armáda i další proruské síly, včetně žoldnéřských skupin. Stojí to ve společném prohlášení po čtvrtečním jednání prezidentů Francie a USA Emmanuela Macrona a Joea Bidena v Bílém domě.

Prezidenti se shodli, že Ukrajinu budou v jejím odporu proti ruské invazi podporovat tak dlouho, jak to bude nutné. Chtějí podpořit její odolnost v zimě například posílením dodávek protileteckých systémů a vybavení potřebného k opravám ukrajinské energetické sítě, na kterou nyní ruské síly opakovaně útočí.

Macron na tiskové konferenci po jednání Bidenovi poděkoval za podporu Ukrajině, která se už od února brání ruské agresi. „Tato válka má přímý vliv na Evropu a Spojené státy se do našeho společného snažení rozhodly investovat mnoho,“ řekl Macron. Dodal, že společným cílem Francie a USA je udržitelný mír a Bidenův jednoznačný postoj je pro jeho dosažení zásadní.

V Bílém domě dnes také Macron oznámil, že v následujících dnech bude hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, což v průběhu více než devět měsíců pokračující ruské invaze na Ukrajinu udělal už několikrát bez jasného očividného výsledku. Rusko a Ukrajina musí podle Macrona najít cestu k vyjednávacímu stolu.

Biden během tiskové konference také vyjádřil snahu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat. Podle něj to bude jen v případě, že šéf Kremlu prokáže úmysl ukončit válku na Ukrajině. To podle Bidena ovšem zatím Putin neudělal.

„Nemám nyní žádné plány ho kontaktovat. Jsem připraven jednat, pokud dá najevo úmysl ukončit válku. To zatím neudělal. Až se tak stane, po poradě s našimi partnery v NATO se s ním rád sejdu a pobavím se s ním,“ řekl Biden na tiskové konferenci v Bílém domě po jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Macron a Biden hovořili také o situaci v oblasti IndoPacifiku, postoji vůči Íránu, který podle obou prezidentů nesmí dospět k vyvinutí jaderné zbraně, ale dotkli se také otázek světové potravinové bezpečnosti, klimatických změn, energetiky i vesmíru.

V souvislosti s postojem k Číně se Biden a Macron dohodli, že budou koordinovat své reakce na „výzvy, které představuje, především v oblasti lidských práv“. S Čínou hodlají spolupracovat „v důležitých globálních otázkách“, například právě při řešení změny klimatu.

„Kdybych měl vyjmenovat, v jakých všech oblastech Spojené státy a Francie spolupracují, byli bychom tu do večeře,“ řekl Biden na tiskové konferenci po jednání s Macronem.

Prezidenti se i s manželkami, Jill Bidenovou a Brigitte Macronovou, znovu setkají později večer u státní večeře v Bílém domě.

Reklama

Doporučované