Hlavní obsah

Sánchez zůstane v čele Španělska, katalánské lídry čeká amnestie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sánchez zůstane v čele Španělska, katalánské lídry čeká amnestie.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Katalánští separatisté v čele s Carlesem Puigdemontem dostanou amnestii poté, co se strana Junts, podporující nezávislost severošpanělského regionu, dohodla na podpoře socialistické vlády.

Článek

Socialistický lídr Pedro Sánchez zůstane španělským premiérem. Ve čtvrtek si pro pokračování své vlády získal rozhodující podporu, píše server Politico. Sánchezovi se tak vyplatil politický risk s vypsáním předčasných voleb na začátku roku.

Čtyři měsíce po volbách, v nichž žádná strana nezískala ve španělském parlamentu většinu, podpořila ve čtvrtek Sánchezovy socialisty při sestavování vlády katalánská separatistická strana Junts. Jejím šéfem je Carles Puigdemont, který v roce 2017 uprchl ze Španělska a žije v exilu v Belgii. Dohoda o nové vládě otevírá cestu k jeho návratu, právě Puigdemont je tak vnímán jako její hlavní vítěz.

Pokračování vlády 51letého socialisty, který stojí v čele vlády 47milionového království už od roku 2018, se ještě nedávno nezdálo vůbec pravděpodobné. V květnu totiž jeho strana zaznamenala v regionálních i komunálních volbách těžké ztráty.

Sánchez si podporu sedmi poslanců Junts zajistil nabídkou amnestie pro všechny, kteří se podíleli na zakázaném referendu o samostatnosti Katalánska v roce 2017. Amnestie by se měla týkat zhruba 1500 lidí, kteří se nějakým způsobem podíleli na boji za katalánskou nezávislost. Někteří z nich už byli odsouzeni a v roce 2021 se dostali na svobodu, s dalšími probíhají soudní procesy.

Na protest proti tomu, aby požadavky separatistů Sánchez přijal, vyšly už tento týden do ulic tisíce obyvatel Madridu. Pravicová Lidová strana pak na tuto neděli svolává protesty po celé zemi. O finální podobě zákona o amnestii by měl španělský parlament rozhodovat příští týden. Očekává se, že socialisté se svými spojenci zákon protlačí.

Foto: Shutterstock.com

Katalánský lídr Carles Puigdemont ve svém Belgickém azylu.

Dohodou mezi španělskými socialisty a separatisty se zabývá i Brusel. Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders žádal v dopise adresovaném Sánchezovi o více podrobností k této dohodě.

Ve Španělsku by tak měla skončit politická krize, kterou způsobily výsledky posledních parlamentních voleb, v nichž ani jeden z bloků nezískal většinu ve 350členném parlamentu.

Reklama

Doporučované