Hlavní obsah

Muž kompromisu vyráží do boje o křeslo. Získá ho jen, když ustoupí Kataláncům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Pedro Sánchez bude muset šikovně manévrovat.

Reklama

Pedro Sánchez dostal pověření sestavit vládu. Aby uspěl, musí se domluvit s katalánskými separatisty, kteří za podporu žádají spornou protislužbu. Jestli se to má někomu podařit, tak právě Sánchezovi, tvrdí odborník na Španělsko.

Článek

Změna, pro kterou se Španělé vyslovili ve volbách, se zřejmě konat nebude. Pedro Sánchez, který se svou socialistickou stranou z červencového klání vyšel jako poražený, možná zůstane v čele Španělska i nadále. Pokud dovede šikovně manévrovat.

„Pedro Sánchez se snaží za každou cenu pokračovat ve funkci premiéra,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Martin Mejstřík z Institutu mezinárodních studií na FSV UK, který se specializuje na politický vývoj v zemích jižní Evropy.

„Povolební situace je o tom naklonit si katalánské pravicové separatisty. Právě o tom a o ničem jiném,“ shrnuje, jaké téma ovlivní sestavování kabinetu. „Jde jenom o to, co všechno jim bude Sánchez ochotný nabídnout,“ dodává.

Po tom, co se lídrovi vítězné Lidové strany - Alberto Núñez Feijóovi - ani napodruhé nepodařilo získat důvěru poslanců, španělský král Filip VI. v úterý pověřil sestavením vlády 51letého Sáncheze.

Ten má nyní před sebou nelehký úkol. V Kongresu o 350 křeslech si musí nejpozději do 27. listopadu zajistit podporu nejméně 176 poslanců.

K tomu, aby se mu to podařilo, bude muset na svou stranu získat i dvě katalánská separatistická uskupení - levicové ERC a konzervativní Junts v čele s Carlesem Puigdemontem, který žije od zmařeného pokusu o vyhlášení katalánské nezávislosti v belgickém exilu.

Kdo je Pedro Sánchez?

  • Pedro Sánchez se v roce 1972 narodil do zámožné rodiny na předměstí Madridu, jeho otec byl podnikatel. Do socialistické strany vstoupil v roce 1993, tedy v 21 letech. O dva roky později vystudoval ekonomii a obchod na Univerzitě Complutense v Madridu.
  • S politikou začínal na regionální úrovni, napsala španělská odnož webu Vanity Fair. V letech 2004 až 2009 byl radním v Madridu, poté poprvé usedl do parlamentu, když vystřídal kolegu, který odešel do důchodu.
  • Po neúspěšných volbách v roce 2011 pracoval také jako ekonomický konzultant a přednášel na vysokých školách. Do parlamentu se vrátil jako řadový poslanec v lednu 2013, o rok a půl později stanul v čele PSOE.
  • Vrchol jeho politické kariéry přišel v polovině roku 2018, kdy po více než šestiletém vládnutí lidovců usedl do křesla premiéra opět zástupce PSOE - tedy Sánchez.
Foto: Imaxe Press, Shutterstock.com

Pedro Sánchez v roce 2018, kdy poprvé usedl do křesla španělského premiéra.

Katalánští představitelé vzkázali, že za svou podporu budou chtít protislužbu. Žádají amnestii pro stovky separatistů, které uvěznili za jejich podíl na neústavním referendu z roku 2017, a vyhlášení nového referenda za nezávislost Katalánska.

Proti tomu, aby Sánchez přistoupil na požadavky katalánských stran, se ostře vymezila celá řada španělských poslanců, mezi nimi i představitelé jeho vlastní strany, bez jejichž podpory by většinu nezískal.

Svůj nesouhlas dala najevo i veřejnost. Proti udělení amnestie separatistickým lídrům koncem září v Madridu demonstrovaly tisíce lidí.

Sánchez, muž kompromisu

Sánchez se tak nachází v obtížné situaci a bude muset šikovně manévrovat, aby z ní vyšel jako vítěz. Podle expertů jsou ale jeho šance poměrně vysoké, v minulosti si totiž s podobnými problémy uměl poradit.

„Ukázal se jako velmi pragmatický politik, který se umí domluvit v podstatě se všemi. Jako muž kompromisu,“ vysvětluje Mejstřík. „Jeho vláda v minulém období, přestože také byla koaliční a také se opírala o stejný počet stran, vyjma katalánské pravice, fungovala poměrně stabilně,“ podotýká.

„Díky své schopnosti sednout si za vyjednávací stůl s každým a bavit se o tom, má možná šanci uspět i teď a sestavit vládu, která se na první pohled zdá téměř nemožná sestavit,“ uvádí expert s tím, že kdyby v Sánchezově situaci byl více polarizující politik, možná už by byly vyhlášeny předčasné volby.

Podobný názor zastává i francouzská expertka na Španělsko z Université Paris VIII. Barbara Loyer, kterou citoval server France24. „Sánchez umí dělat sémantické piruety a zdánlivě nemožné kroky vykreslit v dobrém světle,“ tvrdí.

Agentura AP připomíná, že Sánchez už v minulosti předvedl, že dokáže nečekané. Například když se v roce 2017 - po vzpouře zdola - opět ujmul pozice generálního tajemníka PSOE nebo o rok později, když po úspěšném návrhu na vyslovení nedůvěry svrhl svého konzervativního předchůdce a usedl na premiérské křeslo.

Co může slíbit Kataláncům?

Zda Sánchez přistoupí na požadavky katalánských separatistů, které jsou mnohými Španěly vnímány jako ožehavé, zůstává nejasné.

Úřadující premiér v minulosti dal najevo svou ochotu jednat s Katalánskem, když před dvěma lety omilostnil devět katalánských separatistických vůdců. Socialistická strana však Puigdemontovy požadavky na vyhlášení amnestie a referenda opakovaně odmítá.

„Myslím, že se bude muset pohybovat v mantinelech ústavnosti a slíbit Kataláncům něco, co pro ně bude dostačující, ale zároveň bude ještě stále ústavní,“ popisuje Sánchezovy možné kroky Mejstřík.

„Dovedu si představit, že amnestie pro Puigdemonta a další lidi je v jeho moci, a tím pádem je možná, zatímco ty věci, jako je referendum či podobné překreslování ústavního pořádku, v jeho moci není.“

Pokud se Sánchezovi nepodaří získat mezi poslanci podporu, Španělsko budou čekat nové volby. Konat by se měly přibližně v polovině ledna.

Reklama

Doporučované