Hlavní obsah

Sankce za sankce. Čína se mstí a trestá americké zbrojní firmy

Foto: quartetworld, Shutterstock.com

Terčem čínských sankcí jsou firmy z amerického zbrojního průmyslu (ilustrační snímek).

Na některé americké zbrojařské firmy a jejich vedoucí pracovníky uvalila Čína sankce kvůli prodeji zbraní Tchaj-wanu. Reaguje tak na kroky USA ze začátku května.

Článek

Čína uvalila ve středu sankce na 12 amerických zbrojařských firem a 10 jejich vedoucích pracovníků za prodej zbraní Tchaj-wanu. Odpovídá tak na dřívější americké sankce vůči čínským společnostem s vazbami na Rusko. Informaci přinesla agentura AP.

Čínské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že opatření přišla poté, co USA „bezohledně uvalily nezákonné a jednostranné sankce na řadu čínských subjektů na základě takzvaných vazeb na Rusko“. Jako důvod sankcí uvedlo ministerstvo prodej zbraní Tchaj-wanu. Čína si samosprávný ostrov nárokuje jako vlastní území, které hodlá v případě potřeby násilně anektovat.

První sankce Čína uvalila po pondělní inauguraci nového tchajwanského prezidenta Laj Čcing-teho. Ty se vztahovaly na čtyři společnosti působící v obranném sektoru a Mika Gallaghera, bývalého republikánského zástupce z Wisconsinu, který Tchaj-wan podpořil.

V poslední fázi sankcí uvalených na základě čínského zákona dojde ke zmražení veškerého majetku podniků v Číně. Sankciovaným jednotlivcům a jejich rodinám chce Čína odepřít víza pro vstup do země, a to včetně Hongkongu a Macaa. Těmto podnikům a osobám bude také zakázáno obchodovat s čínskými firmami.

Americké sankce, za které se Čína mstí, byly uvaleny 1. května tohoto roku. USA jimi postihly stovky společností a osob se spojením na Rusko.

Více o amerických sankcích můžete číst zde:

Související témata:

Doporučované