Hlavní obsah

Šarvátky v Černém moři. Bojuje se o vrtné plošiny i u Hadího ostrova

Foto: Головне управління розвідки МО України

Záběr z nedávného incidentu u vrtné plošiny v Černém moři.

Reklama

V Černém moři pokračují střety mezi Ukrajinci a Rusy o vrtné plošiny. Takzvané Bojkovy soupravy okupují od roku 2014 Rusové.

Článek

Dvě strategicky důležité plovoucí vrtné plošiny k těžbě plynu se nacházejí v severozápadní části Černého moře v oblasti mezi Oděsou a Krymem. Při vpádu na Krym v roce 2014 je obsadily ruské jednotky.

Z Oděského plynového pole je Rusové přesunuli do oblasti blíž Krymu do vzdálenosti asi 71 kilometrů od Oděsy. Se zahájením frontální invaze pak na plošiny instalovali vojenská a monitorovací zařízení.

Na to už loni odpověděli Ukrajinci několika útoky. Útok Rusů z loňského června zranil nejméně tři lidi a narušil na čas fungování vrtných zařízení.

Podle aktuální zprávy britské rozvědky Ukrajina zasáhla od začátku ruské invaze plošiny opakovaně a střídají se etapy, kdy je má pod kontrolou Kyjev a kdy Moskva. A střety o plošiny dál pokračují.

Dodávky letounů F-16 na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Zelenskyj v neděli vyjednal několik desítek letounů F-16 z Dánska a Nizozemska. Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého to ulehčí dodávky zbraní i munice ze Západu.

Britové upozorňují na to, že se plošiny dají použít jako základny pro předsunuté nasazení, helipady a pro umístění raketových systémů dlouhého doletu.

Minulý týden u jedné z plošin došlo k incidentu mezi ruským bojovým letounem a ukrajinskými bojovými čluny. Rusové tvrdili, že se jim podařilo ze stíhačky Su-30SM zničit u jedné z vrtných plošin ukrajinský průzkumný člun.

Ukrajinské ozbrojené síly ale uvedly, že ztrátu utrpělo Rusko. K bojovému střetu u vrtných plošin došlo podle Kyjeva v polovině srpna. Účastnily se ho čtyři bojové čluny.

Kyjev: Rusové neuspěli

Ruskému Su-30SM se podle ukrajinské verze zásah proti plavidlům nepodařil. Ukrajinci pak odpověděli palbou z protiletadlového raketového kompletu a ruský letoun poškodili.

Letadlo se poté muselo otočit a vrátit se na nejbližší Ruskem kontrolované letiště. Z incidentu Ukrajinci zveřejnili i video natočené z dronu. Vidět jsou na něm manévrující čluny kolem plošiny i střela vypálená proti letadlu.

Moskva se nedávno chlubila i likvidací člunu americké výroby s ukrajinskými výsadkáři. Zasáhnout ho mělo ruské letadlo východně od Hadího ostrova.

Ostrov obsadili Rusové hned první den invaze na Ukrajinu loni 24. února. Na konci loňského června ho pak ruské invazní jednotky po ukrajinském ostřelování opustily a ostrov opět ovládly ukrajinské síly.

Reklama

Doporučované