Hlavní obsah

Ukrajina dostane nizozemské a dánské F-16

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Volodomyr Zelenskyj neohlášeně tento týden navštívil další západoevropské země. V Nizozemsku mu premiér Mark Rutte přislíbil letouny F-16. K dodávkám se přidalo i Dánsko.

Článek

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters to dnes ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému řekl nizozemský premiér v demisi Mark Rutte. Počet stíhaček předseda vlády nespecifikoval, Zelenskyj však na síti X, bývalém twitteru, napsal, že se s Ruttem shodli na počtu 42 strojů F-16 pro Ukrajinu.

Zelenskyj dnes navštívil obě země, do Dánska přiletěl jen krátce po oznámení o dodávkách letounů. Podle AP dánská premiérka Mette Frederiksenová potvrdila, že Dánsko Ukrajině daruje 19 stíhacích letounů F-16.

Zelenského prohlášení o stíhačkách je v mírném rozporu s vyjádřením Rutteho, který podle agentury Reuters řekl, že Nizozemsko má k dispozici 42 stíhaček, ale je příliš brzy na to říct, zda Ukrajina dostane všechny.

„Dnes můžeme oznámit, že Nizozemsko a Dánsko se zavazují k dodávce letounů F-16 Ukrajině a jejímu letectvu ve spolupráci se Spojenými státy a dalšími partnery, jakmile budou naplněny podmínky pro tuto dodávku,“ uvedl Rutte.

Oznámení přišlo jen několik minut poté, co si Rutte se Zelenským prohlédli dvojici šedivých strojů F-16 v hangáru na základně v Eindhovenu. Zelenského cesta do Nizozemska je po Švédsku druhou předem neohlášenou návštěvou západoevropské země za tento víkend.

Nedlouho po oznámení o dodávkách stíhaček kancelář dánského premiéra uvedla, že Zelenskyj se z Nizozemska vydal rovnou do Dánska. AFP s odvoláním na své novináře na místě vzápětí napsala, že letadlo s prezidentem okolo 16:30 přistálo na vojenské základně Skrydstrup na jihu severské země.

Dnešní ujištění o dodávkách západních stíhaček Zelenskyj podle agentury AFP uvítal jako „historické“. Oznámenou dodávku letounů podle Reuters záhy potvrdilo dánské ministerstvo zahraničí, Ukrajina podle něj stroje F-16 dostane, „až budou naplněny podmínky“, mezi něž patří mimo jiné úspěšný výcvik pilotů i techniků pro stroje americké výroby a logistické a infrastrukturní plánování.

Výcvik podle Rutteho začne „brzy po příštím měsíci“. Spojené státy eventuální dodávku letounů jejich zbrojovky Lockheed Martin napadené zemi schválily už v pátek.

Harmonogram dodávek strojů F-16 na Ukrajinu zatím není veřejně známý, západní představitelé nicméně v médiích opakovaně uvedli, že klíčový bude výcvik ukrajinského personálu, jenž bude probíhat hlavně v Dánsku a Rumunsku a Británii.

Stíhačky F-16 by v budoucnu nemusely být jedinými západními letouny v rukou ukrajinského letectva; v sobotu Zelenskyj po setkání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem uvedl, že Kyjev zahájil se Stockholmem jednání o možné dodávce stíhaček Gripen, které zatím používá i české letectvo. Švédská vláda však v červnu upozornila, že všechny letouny JAS-39 Gripen v tuto chvíli potřebuje k obraně svého území. Ukrajina a Švédsko v sobotu také podepsaly dohodu o společné výrobě švédských obrněných vozidel CV90.

Reklama

Doporučované