Hlavní obsah

Satelitní fotografie dokládají severokorejské zásilky do Ruska

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Fotografie zachytily nakládku ruských lodí v severokorejském přístavu. S největší pravděpodobností převážely korejské zbraně.

Článek

Spojené království poskytlo skupině expertů OSN satelitní fotografie severokorejských nákladních lodí směřujících do Ruska. Snímky byly pořízeny během pokusu o zahájení oficiálního vyšetřování obchodů se zbraněmi, které porušují mezinárodní sankce, uvedl britský deník The Guardian.

Severní Korea je od zářijového setkání Vladimira Putina s korejským vůdcem Kim Čong-unem na ruském Dálném východě obviňována z dodávek balistických raket a stovek tisíc dělostřeleckých granátů ruské vládě.

Podle deníku se zdá, že se vztahy mezi Ruskem a Severní Korejí prohlubují. Putin se tento týden setkal v Kremlu se severokorejskou ministryní zahraničí Choe Son-hui, která jakožto vysoká představitelka Pchjongjangu vycestovala na poměrně výjimečnou pětidenní cestu. Podle mluvčího Kremlu jednali vůdci o „dalším rozvoji našich vztahů ve všech oblastech, včetně těch citlivých“, cituje The Guardian.

Neveřejná zpráva britského obranného zpravodajství, kterou má The Guardian k dispozici, zobrazuje snímky pořízené mezi zářím a prosincem, na nichž tři ruské lodě Maia, Angara a Maria nakládají kontejnery v obnoveném severokorejském přístavu Nadžin a poté pokračují do ruských přístavů na Dálném východě.

Agentura sice uvedla, že nemůže identifikovat, co se v kontejnerech nacházelo, ale navazuje na oznámení Spojených států z minulého týdne, že balistické rakety ze Severní Koreje byly v minulém týdnu použity ruskou stranou na Ukrajině, píše britský deník.

Reklama

Doporučované