Hlavní obsah

Satelitní snímky odhalují rozsah zkázy na Rhodosu

Bez komentáře: Satelitní snímky ukazují rozsah škod na řeckém ostrově Rhodos. Video: Maxar, Planet Labs, facebook/eumetsat, AP

 

Reklama

Už sedmým dnem bojují hasiči na Rhodosu s mohutnými lesními požáry. V úterý se situace zhoršila například ve vesnici Vati na jihu ostrova. Rozsah škod zachycují i satelitní snímky.

Článek

Satelitní snímky zveřejněné společností Maxar nebo Evropskou organizací pro výzkum meteorologickými satelity (EUMETSATEM) mapují postup škod. Můžete si je prohlédnout v úvodním videu.

Další záběry pak ukazují počátek požáru a jeho následné rozšíření. První snímek pochází z 20. července, kdy byl oheň zachycen, a druhý záběr z 23. července.

Na základě nedělních snímků, které poskytla družice Sentinel-2 ESA, odborníci odhadují, že požár na Rhodosu zasáhl přes 43 tisíc hektarů. Mezitím se ale podle nich ohořelá plocha zvětšila na víc než 60 tisíc hektarů, což odpovídá 10 % rozlohy celého ostrova, píše řecký deník Kathimerini.

V úterý se situace v některých částech ostrova zhoršila, například ve vesnicích Vati, Malonas a Massari. Představitel tamní samosprávy Nikolaos Kougras ale serveru Kathimerini řekl, že situace je zatím „zvládnutelná“.

Řecká prokuratura už zahájila předběžné vyšetřování, aby odhalila případnou nedbalost při vypořádávání se s následky požárů.

Foto: effis.jrc.ec.europa.eu, Seznam Zprávy

Oblasti výskytu požárů v Řecku v pondělí, jak je zachytila evropská služba Copernicus.

Snímky z Rhodosu, které zveřejnila společnost Maxar Technologies, ukazují aktivní požáry poblíž letoviska Gennadi a spálené budovy podél pobřeží v Kiotari. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty.

Podle BBC se stále pohybují pět až sedm stupňů Celsia nad dlouhodobým normálem. Výjimkou nejsou teploty přes 40 stupňů. Ochlazení meteorologové očekávají nejdříve ve čtvrtek.

Kromě Rhodosu nadále hoří i v dalších částech Řecka. Požár na Korfu, který byl v pondělí podle místních úřadů pod kontrolou, se v úterý zase zhoršil. Je momentálně i na dosah obytných budov.

„Evakuujeme (vesnici) Loutses, domy v oblasti jsou momentálně v bezprostředním nebezpečí,“ citoval v úterý dopoledne list Kathimerini starostu Severního Korfu Giorgose Mahimarise. Někteří lidé, zvlášť starší, ale podle něj odmítají své domovy opustit.

Hořet v úterý začal také les v blízkosti vojenského letiště Tatoi nedaleko Athén. Hasičům se ale požár podařilo rychle dostat takřka pod kontrolu, píše řecký server To Vima.

Podívejte se na fotogalerii z postiženého ostrova:

+8

Reklama

Doporučované