Hlavní obsah

Šéf diplomacie EU nepodporuje stopku na víza pro Rusy

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

„Nemyslím si, že zpřetrhat vztahy s ruským civilním obyvatelstvem pomůže,“ prohlásil Josep Borrell.

Reklama

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell uvedl, že nepovažuje za dobré řešení zastavit vydávání víz do zemí EU všem ruským občanům. Podle agentury Reuters to řekl v rozhovoru s rakouskou stanicí ORF.

Článek

Opatření podle Borrella nebude mít potřebnou podporu ministrů zahraničí všech členských zemí unijního bloku. Zpřísnění vydávání víz pro ruské turisty chce předložit šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) na neformálním jednání unijních ministrů zahraničí, kteří se sejdou na konci tohoto měsíce v Praze.

Proti plošnému přerušení vydávání víz Rusům naopak vystoupili už dříve mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz nebo slovinská ministryně zahraničí Tanja Fajonová.

„Domnívám se, že musíme přehodnotit způsob, jakým Rusové, například oligarchové, dostávají vízum. Musíme být selektivnější. Ale nepodporuji zastavení vydávání víz pro všechny Rusy,“ sdělil Borrell.

„Nemyslím si, že zpřetrhat vztahy s ruským civilním obyvatelstvem pomůže a že ohledně této myšlenky bude potřebná shoda,“ doplnil šéf unijní diplomacie.

Podle informací deníku Financial Times se ministři zahraničí během jednání v Praze shodnou na zmrazení dohody z roku 2007, která usnadňuje vydávání víz ruským turistům.

Jednalo by se o kompromis mezi pozicí Česka, Polska či pobaltských států, které chtějí úplně zastavit vydávání víz ruským turistům, a postojem dalších unijních členů, kteří podporují mírnější řešení.

Evropská unie již pozastavila část dohody z roku 2007, která se týkala vládních činitelů a podnikatelů. Teď by mohla zmrazit i část týkající se turistů. To by znamenalo, že žádosti podané ruskými občany by neměly přednostní právo na zpracování.

Pro Rusy by tak získání víz do schengenského prostoru bylo byrokraticky náročnější, dražší a především by na ně čekali výrazně déle.

Česko jako první členský stát EU dočasně zastavilo vydávání víz pro občany Ruska už krátce po ruské invazi na Ukrajinu, s výjimkou humanitárních případů. Opatření je stále platné.

Reklama

Doporučované