Hlavní obsah

Sesuvy půdy na Papui Nové Guineji zavalily nejméně 2000 lidí

Foto: Daria Trefilova, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

V pátek kolem 03:00 ráno (čtvrtek 19:00 SELČ) se zhroutila část hory Mungalo, na jejímž úpatí ležela postižená vesnice. Neštěstí, které vesničany zasáhlo ve spánku, nic předem nenasvědčovalo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejméně 2000 lidí je zasypaných po rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui Nové Guineji. Podle agentury AFP to v pondělí národní úřad pro řešení katastrof sdělil kanceláři OSN v metropoli Port Moresby. Sobotní zprávy hovořily o 670 obětech. Sesuv údajně postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby.

Český prezident Petr Pavel do Papuy poslal kondolenční telegram, uvedlo tiskové oddělení prezidentské kanceláře.

„Sesuv půdy pohřbil zaživa více než 2000 lidí a zásadně poničil domy, pěstební zahrady a výrazně poškodil ekonomiku země,“ cituje Reuters z dopisu pro OSN. Agentura AP upozorňuje, že údaje o počtu obětí jsou zatím nepodložené; vycházejí z odhadů o počtu domů ve vesnici a z průměrné velikosti rodin.

O sesuvu jsem psali už zde:

Hlína a kamení zasypaly rozlehlé plochy a vesničané se snaží lopatami či holýma rukama vyprostit přeživší nebo alespoň těla. Se záchrannými pracemi úřadům pomáhá OSN, pomoc už nabídla také Austrálie, píše server ABC News.

„S hlubokým zármutkem a šokem jsem se dozvěděl o tragickém sesuvu půdy v provincii Enga, který si vyžádal stovky mrtvých a mnoho dalších zraněných,“ napsal Pavel v telegramu adresovaném generálnímu guvernérovi Papuy - Nové Guineje Robertu Dadaeovi.

V pátek kolem 03:00 ráno (čtvrtek 19:00 SELČ) se zhroutila část hory Mungalo, na jejímž úpatí ležela postižená vesnice. Neštěstí, které vesničany zasáhlo ve spánku, nic předem nenasvědčovalo. Terén se ještě stále posouvá, což komplikuje veškeré práce a ohrožuje i zasahující záchranáře, informovaly dnes úřady. V oblasti v předchozích týdnech silně pršelo, píše AFP.

Papua Nová Guinea je asi desetimilionový ostrovní stát v jihozápadním Tichomoří. Většinu obyvatel tvoří zemědělci a mimo velká města je na Papui jen málo silnic. Stejně omezené jsou i místní telekomunikační sítě.

+3

Související témata:

Doporučované