Hlavní obsah

Severní Korea už ví, kde se vzal covid. Přiletěl balónem

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci dezinfikují interiér mezinárodního letiště v Pchjongjangu (ilustrační snímek).

Reklama

Epidemie koronaviru do Severní Koreje přiletěla balónem. Alespoň to tvrdí oficiální korejská zpravodajská agentura KCNA. Experti jsou k tomu skeptičtí.

Článek

Severní Korea obvinila z vypuknutí epidemie nemoci covid-19 svého jižního souseda, napsal web The Guardian. Podle KLDR měla skupina přeběhlíků nad hranicí vyslat balón, kvůli němuž se koronavirus dostal na její území.

Režim Kim Čong-una trval dva roky na tom, že se v zemi nevyskytl ani jeden člověk nakažený koronavirem. Země přiznala první případy až letos 12. května. To vyvolalo obavy, že se tamní zdravotnický systém ocitne pod velkým tlakem.

V pátek Pchjongjang oznámil, že příznaky horečky se nově objevily u 4 570 osob, čímž se celkový počet případů zvýšil na 4,74 milionu. Zdravotnické úřady uvádějí příznaky horečky spíše než nákazu covidem-19, podle The Guardianu zřejmě kvůli nedostatku testovacích souprav. Dosud Severní Korea ohlásila pouze 73 úmrtí na příznaky související s koronavirem.

Oficiální tisková agentura KCNA uvedla, že příznaky počátkem dubna, tedy před oficiálním začátkem epidemie, vykazovali osmnáctiletý voják a pětileté dítě. Oba se podle tvrzení státního média dotkli „neidentifikovaných materiálů“ v oblasti Diamantových hor. Později byli oba údajně pozitivní na přítomnost viru.

„Mezi jejich kontakty byl zaznamenán prudký nárůst případů horečky,“ uvedla KCNA, která rovněž varovala občany, aby se „měli na pozoru před cizorodými věcmi… v oblastech podél demarkační linie a hranic“.

Ve zprávě severokorejské agentury sice Jižní Korea není explicitně zmíněná, tamní aktivisté a běženci však používají balóny k rozesílání protirežimních letáků a humanitární pomoci přes hranici běžně. Jižní ministerstvo pro sjednocení v pátek v reakci uvedlo, že „není možné“, aby se koronavirus dostal do KLDR prostřednictvím balónů.

„Z vědeckého hlediska je těžké uvěřit tvrzení Severní Koreje, protože možnost šíření viru prostřednictvím předmětů je poměrně nízká,“ řekl pro agenturu Reuters Jang Moo-jin, profesor na Univerzitě severokorejských studií v Soulu.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je riziko nákazy kontaktem s kontaminovanými povrchy nebo předměty obecně považované za nízké, i když vyloučené není.

Pravděpodobnějším vysvětlením je podle webu The Guardian fakt, že se covid-19 dostal do Severní Koreje poté, co obnovila přeshraniční obchod s Čínou.

„Pokud by dospěli k závěru, že virus pochází z Číny, museli by zpřísnit karanténní opatření v pohraniční oblasti, což by znamenalo další překážku pro obchod Číny se Severní Koreou,“ uvedl Lim Eul-chul, profesor z Institutu pro dálněvýchodní studia na Kjungnamské univerzitě.

Zprávy severokorejských úřadů naznačují, že se země vyhnula katastrofální epidemii, ačkoli není možné nezávisle ověřit oficiální statistiky případů a úmrtí. Severní Korea nicméně odmítla nabídky zahraniční humanitární pomoci, včetně vakcín proti covidu-19 a zdravotnického materiálu.

Reklama

Doporučované