Hlavní obsah

Sklízíme plody svého přehlížení, píší čtenáři o agresivitě Ruska

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o putinovském Rusku.

Reklama

„Rusko je nemocné a definitivně se proměnilo v totalitní stát,“ napsal v komentáři novinář Pavel Novotný. O Rusku jako hrozbě pro demokratický svět píší také čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u komentáře, v němž Pavel Novotný konstatuje, že nemocné není jen samotné Rusko, ale i jeho obyvatelé, jejichž většina podporuje útok na Ukrajinu, ale i případnou agresi vůči dalším zemím.

Petr Hrubeš: Rétorika ruského diktátora mi připomíná rétoriku jiného, který některá etnika považoval za nutné odlidštit a vyloučit ze společnosti. Myslím, že většina lidí jméno zná. Sklízíme plody své nevnímavosti a přehlížení.

Adam Bartas: Reformě Německa musela předcházet právě válka, úplná vojenská kapitulace a norimberské procesy s širším vedením, internace velké části armády v zajetí. Současně německá denacifikace byla jen velmi povšechná a liknavá (na rozdíl od mýtů o naprostém očištění od nacistů) a odchylku od autoritářského kurzu zprostředkoval hlavně hospodářský zázrak a růst, navrácení se do přirozeného západního kulturního okruhu. Co z toho v RF vůbec přichází nyní v úvahu? Plná vojenská porážka na lopatky u země s miliony rezervistů a jadernými zbraněmi, okupace země velké jako kontinent, ekonomický růst u země s ekonomikou velikosti Itálie a životní úrovní Bulharska, kulturní integrace do Evropy u země, která nikdy neprodělala reformaci, renesanci ani osvícenství a je staletí indoktrinovaná, že Západ ji chce o cosi okrást?

Tomáš Kadečka: Jen dodám, že i u nás v ČR, což je pro mě naprosto nepochopitelné, se najde skupina lidí, kteří útok Ruska na Ukrajinu zlehčují, ba dokonce schvalují. Je tu stále dost těch, kteří by tu rudofašisty z Ruska vítali s otevřenou náručí a okamžitě by se zapojili do teroru, který by zde okamžitě nastal. Je to neuvěřitelné, šílené a nepochopitelné, ale bohužel je to nepopiratelný fakt.

Jiří Škodák: To, co provádí Rusko na čele s Putinem, je imperialismus a revanšismus, který je živen ruským nacionalismem, který se odvolává na panslavismus, kterak je možno vidět na podpoře Ruska Srbskem, které má hlavní podíl na první válce od 2. světové války – po rozpadu Jugoslávie. Inu, hej Slované!

Jan Rožmitálský: I ruské velení už teď ví, že Ukrajinu neporazí. Budou se opravdu soustředit na trvalý zisk oblasti kolem Azovského moře, ale ani to se jim podle mě nepodaří. Kvůli logistice, kterou prostě neumí. Zemi, kterou chcete dlouhodoběji okupovat, nemůžete zničit do základů, už generálové v 16. století věděli, že pak dojde k tzv. dekonzumaci, kdy se tam neuživí ani domácí obyvatelé, ani okupanti. Navíc sílí odboj. Jestli si někdo myslí, že Rusko zvládne zásobit tři, čtyři miliony obyvatel obsazeného území, tak sorry, ale je naivní, zvláště při těch sankcích. A když je nezásobí, tak co? Hladomor jako před sto lety?

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jan Mašek: Pokud nechceme jít s Ruskem do přímé vojenské konfrontace, musí se jeho ekonomika zhroutit, aby neměla prostředky na financování válečné mašinerie. Ano, bude to znamenat i snížení životní úrovně všech ostatních evropských zemí, ale pořád je to menší zlo než nechat svět zničit jadernou katastrofou. Nicméně do budoucna musí být demokratický svět velmi opatrný, co Rusku nabízí a hlavně ho držet mimo moderní technologie, protože jedině výraznou technologickou převahou můžeme tento národ udržet v jeho hranicích.

Vladimír Masák: Rusové si vytvářejí ke své národnosti skutečnou či podvědomou opatrnost, či přímo nenávist. Maďaři, Češi, Slováci a především Poláci, nyní Ukrajinci a vlastně celý svět. Není třeba psát proč. Za 20 let pojede ruská rodina například na Bali na rekreaci. Hoteliér jim ruku nepodá a bude chtít platbu předem a celý pobyt je bude hlídat. Bez ohledu na to, že za napadení a zvěrstva na Ukrajině nebudou vinni.

Reklama

Doporučované