Hlavní obsah

Školy v USA upravují program promocí kvůli studentským protestům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Američtí studenti už několik týdnů protestují proti ofenzivě v Pásmu Gazy. Ilustrační foto.

Kvůli studentským protestům ve Spojených státech se řada univerzit rozhodla změnit průběh promocí. Některé školy proto plánují menší ceremoniály mimo kampusy. Propalestinské manifestace skončily pro 2300 lidí vazbou.

Článek

Některé univerzity ve Spojených státech mění plány na letošní slavnostní promoce. Důvodem jsou studentské protiizraelské protesty, které v uplynulých týdnech zasáhly kampusy od východu USA po Kalifornii. Kolumbijská univerzita v New Yorku, která se stala epicentrem manifestací, dnes oznámila, že ruší tradiční velkolepý ceremoniál s absolventy, ke kterému mělo dojít 15. května.

Místo společné akce tisíců absolventů a jejich hostů se budou muset studenti spokojit s menšími ceremoniály pro každou z 19 fakult. Ty se budou konat mimo hlavní kampus na severu Manhattanu, informují americká média. Vedení univerzity změnu vysvětluje bezpečnostními obavami poté, co již zavedlo distanční výuku a výrazně omezilo přístup na kampus.

Na centrálním prostranství, kde se měla konat hlavní část promocí, se před třemi týdny utábořila skupina studentů, aby protestovala proti izraelskému tažení v Pásmu Gazy a ekonomickým vazbám školy na Izrael. Rektorka Nemat Shafiková na studenty 18. dubna poslala policii, což spustilo vlnu kritiky a protesty na dalších školách.

Propalestinská stanová městečka pak založili studenti na desítkách univerzit a na mnoha místech tyto tábory rovněž vyklidila policie, jakkoli protesty jsou převážně nenásilné. Podle deníku The New York Times skončilo napříč USA ve vazbě přes 2300 lidí. Na některých kampusech včetně Kolumbijské univerzity se demonstranti uchýlili k blokádám akademických budov.

Už v dubnu oznámila losangeleská University of Southern California (USC), že kvůli bezpečnostním opatřením spojeným s protesty letos ruší svůj hlavní ceremoniál pro absolventy. Emoryho univerzita na předměstí Atlanty, v jejímž areálu policie rovněž zatýkala demonstranty, v pondělí uvedla, že z bezpečnostních důvodů rozlučku s absolventy uspořádá mimo kampus. Některé školy promoce pořádaly už o víkendu, přičemž se podle agentury AP neobjevily žádné výraznější problémy.

Doporučované