Hlavní obsah

Šli spolu bojovat, oba padli u Bachmutu: Otec chránil syna vlastním tělem

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Otec a syn padli u Bachmutu: Oleg Chomjuk (nalevo) a Nikita Chomjuk na obrázcích, které odvysílal ukrajinský Kanal 24.

Reklama

Ukrajinská média informují o tragické smrti dvou vojáků. Otce, který se před ruskou střelou snažil vlastním tělem chránit svého syna. Ani jeden z nich neměl šanci úder přežít.

Článek

Oleg Chomjuk a jeho syn Nikita se rozhodli jít bojovat za vlast hned na začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Podíleli se na osvobození Kyjeva. Podíleli se na osvobození Chersonské oblasti. A pak jejich jednotka postoupila na Bachmut, přibližuje jejich příběh ukrajinský server Unian.

Právě tam jejich boj proti agresorovi skončil během jediného raketového útoku.

„Zemřeli v blízkosti Bachmutu. Otec se snažil zakrýt syna vlastním tělem, ale střela explodovala v blízkosti jejich hlav. Oba zemřeli. Společně. Jak se vydali po stejné válečné cestě… Otec a syn, ruku v ruce. Skvělí chlapi, co se chtěli rozvíjet, bojovat, vyhrát a žít,“ komentoval jejich smrt pro vysílání ukrajinského Kanalu24 důstojník ukrajinských ozbrojených sil Dimitrij Krisčuk.

Na webu jejich 206.praporu 241.brigády teritoriální obrany na ně vzpomínají spolubojovníci.

O starším Olegovi, kterému se přezdívalo „Choma“, napsali: „Milý, upřímný… Jako první přispěchal na pomoc, staral se o své kamarády, snažil se utěšit, nebo zkrátka podpořit. Staral se o osud svého syna a všech ostatních mladších spolubojovníků, které považoval za vlastní děti. To Olega inspirovalo k dalšímu postupu, k překonávání obtíží vojenské cesty.“

Mohlo by vás zajímat

Do paměti Ukrajinců se zapsal jako nejmladší velitel praporu v historii ukrajinské armády i první dobrovolník, který získal titul hrdina Ukrajiny. A to navzdory tomu, že s některými cíli Kyjeva tak úplně nesouzněl.

Mladší z dvojice Chomjukových – Nikita – měl přezdívku „Turista“; také se mu říkalo „malý Choma“.

„Nikita byl otevřený světu, rád cestoval a často se zmiňoval o tom, jak s otcem milovali klidný odpočinek v přírodě. Chtěl se stát opravdovým válečníkem: studoval, rozvíjel své dovednosti, nezastavil se a snažil se zvládnout různé vojenské specializace. Svědomitý a vytrvalý, mladý a ještě neoženěný – mohl se stát důstojným otcem a vychovávat vlastní děti v lásce k vlasti, ale nebylo mu to souzeno,“ cituje slova jeho okolí server Novynarnia.

Reklama

Doporučované