Hlavní obsah

Slovenská opozice podala návrh na odvolání ministryně kultury Šimkovičové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo kultury SR

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová.

Reklama

Sto dní ve funkci podle opozice ukázalo 100 důvodů, proč neměla být nikdy jmenovaná.

Článek

Hnutí Progresivní Slovensko (PS) a strana Svoboda a Solidarita (SaS) podávají návrh na odvolání ministryně kultury Martiny Šimkovičové (SNS). Jejích sto dní ve funkci prý odhalilo nejméně 100 důvodů, proč neměla být do čela resortu nikdy jmenována.

„Nelze ignorovat podpisy více než 180 tisíc lidí, kteří mají ke kultuře co říci a vyjadřují se k její nekompetentnosti a k tomu, jak je její vedení tohoto resortu nenávistné a polarizující. Je proto nezbytné, aby se tato otázka dostala na půdu parlamentu,“ uvedla poslankyně SaS Mária Kolíková s odkazem na petici, kterou v pětimilionové zemi podepsalo bezmála dvě stě tisíc lidí.

Ministryně podle opozice místo sebereflexe na petici reaguje tak, že ji zpochybňuje. Proto se ji pokusí odvolat. Opozice potřebuje v parlamentu 76 hlasů, má jich ale pouze 71.

Politička je občanskou společností i politiky kritizována za svoje homofobní a transfobní výroky, za „válku“ vyhlášenou neziskovým organizacím podporujícím LGBT+ lidi i za to, že s kulturní obcí dostatečně nekomunikuje a necítí se být její součástí.

Profil ministryně Šimkovičové:

Reklama

Doporučované