Hlavní obsah

„Snad jsou v zajetí,“ doufá Kyjev. Pohřešuje přes sedm tisíc vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alonafoto, Shutterstock.com

Ukrajina v současné chvíli pohřešuje přes sedm tisíc vojáků. (Snímek z Ukrajiny je ilustrační.)

Reklama

Od začátku války, kterou loni v únoru rozpoutal na Ukrajině ruský prezident Vladimir Putin, Kyjev ze strategických důvodů prakticky nezveřejňuje data o armádních ztrátách. Nyní udělal zmocněnec pro nezvěstné výjimku.

Článek

Pohřešovaných ukrajinských vojáků je už víc než sedm tisíc, konkrétně 7200. V úterý to uvedl ukrajinský zmocněnec pro nezvěstné Oleh Kotenko s tím, že věří, že většina z nich je v zajetí a naživu.

„Skutečně je to takové číslo, trošku víc než sedm tisíc. Doufáme, že ti lidé, které hledáme, jsou v zajetí,“ řekl pro ukrajinský kanál Suspilne Kotenko. „Máme statistiky, podle kterých se 60 až 65 % pohřešovaných posléze najde v zajetí, jsou to živí lidé. Další, bohužel, jsou již mrtví,“ řekl.

Jedná se o jednu z mála konkrétních informací o ztrátách, které Kyjev zveřejnil. Podobně mlčí i Moskva. Důvodů je mnoho. Ve velké stručnosti (zde podrobněji): Ani jedna země nemá z taktických důvodů zájem na tom, přiznat skutečné ztráty na bojišti. A naopak má zájem ztráty nepřítele zveličit. Zapojení Ukrajinců do odporu proti Rusům je takového rázu, že se těžko rozlišují civilisté od vojáků. Instituce, které situaci na Ukrajině monitorují, nemají dost lidí. A do některých míst, kde se aktuálně odehrávají boje a ztráty jsou největší, je vysoce riskantní a někdy i zcela nemožné vyrazit. Totéž platí o okupovaných územích.

Po nedávném úniku dokumentů z Pentagonu se ale na veřejnost dostala informace, že americké zpravodajské služby odhadují nevratné ztráty ukrajinských sil na 16 000 až 17 500 vojáků.

To zhruba odpovídá poslední informaci z Kyjeva. Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na začátku prosince 2022 ve vysílání stanice Kanal 24 řekl, že od začátku války bylo zabito až 13 tisíc ukrajinských vojáků.

Reklama

Doporučované