Hlavní obsah

Soud OSN rozhodl, že projedná spor Ukrajiny a Ruska o obviňování z genocidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: International Court of Justice

Budova Mezinárodního soudního dvora OSN V Haagu.

Reklama

Rusko se podle svých slov poslední dva roky snaží o zabránění genocidy ruskojazyčné populace na Ukrajině. Kyjev kvůli tomu podal žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Moskva ale jeho jurisdikci zpochybňuje.

Článek

Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu rozhodl, že má pravomoc projednávat spor mezi Ukrajinou a Ruskem týkající se obviňování z genocidy.

Moskva tvrdí, že její dva roky trvající vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu, protože podle názoru Ukrajiny Rusko svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.

Moskva zpochybnila jurisdikci haagského soudu v této kauze. ICJ rovněž uvedl, že nemá pravomoc ve dvou dalších aspektech ukrajinského případu. Neprojedná tvrzení, že ruská invaze porušila úmluvu o genocidě z roku 1948 a že uznání dvou separatistických republik na východě Ukrajiny Moskvou rovněž znamenalo porušení úmluvy, uvedla agentura AP.

Ukrajina Rusko zažalovala několik dní poté, co Rusko 24. února 2022 zahájilo svou dosud trvající ozbrojenou agresi.

Rozhodnutí ICJ jsou právně závazná, tribunál ale nedisponuje žádnými mechanismy pro jejich vymáhání. Soud už v březnu 2022 Rusku nařídil okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině. Moskva podle očekávání požadavek odmítla.

Reklama

Doporučované