Hlavní obsah

Soud poslal výtržníka za útok na Kapitol na čtyři roky a sedm měsíců do vězení

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

Loni v lednu stoupenci tehdejšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na sídlo amerického Kongresu.

Reklama

Americký soud v pondělí poslal na čtyři roky a sedm měsíců do vězení příznivce krajně pravicové skupiny Proud Boys, který 6. ledna 2021 vnikl do areálu Kapitolu.

Článek

Výtržník, kterému byl v pondělí udělen trest, se v sídle Kongresu střetl s demokratickým senátorem Chuckem Schumerem a jako jeden z mála se ten den osobně setkal s někým ze zákonodárců. Podle agentury AP je to zatím pátý nejvyšší trest udělený za loňské výtržnosti.

Loni v lednu stoupenci tehdejšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na sídlo Kongresu ve snaze zabránit formálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách.

Čtyřicetiletý Joshua Pruitt pracoval jako barman a osobní trenér. V den útoku se zúčastnil shromáždění Proud Boys, pro něž byl díky své robustní postavě skvělým kandidátem na členství, píše AP. Při vstupu do Kapitolu na sobě měl taktickou rukavici s chrániči kloubů, uvedla agentura Reuters.

Pruitt se během útoku ocitl na stejné chodbě jako Schumer, senátorova ochranka to vyhodnotila jako hrozbu, zvolila alternativní ústupovou cestu a politika vyvedla do bezpečí. Podle obhajoby nebyl Pruitt ozbrojen a senátora nepoznal, trest proto považuje za nepřiměřeně vysoký. Na více než čtyřletý trest bude navazovat tříleté období, kdy bude Pruitt pod dohledem soudu.

V souvislosti s útokem bylo dosud odsouzeno více než 240 lidí, většinou za přestupky. Pouze čtyři lidé dostali delší trest odnětí svobody než Pruitt a všichni čtyři byli odsouzeni za napadení policistů nebo bránění policistům ve výkonu služby, uvedla AP.

Reklama

Doporučované