Hlavní obsah

Soud s Maxwellovou. Byla v místnosti, když mě Epstein zneužíval, tvrdí oběť

Foto: Profimedia.cz

Ghislaine Maxwellová v roce 2019.

Reklama

V procesu s Ghislaine Maxwellovou vypovídala první z údajných obětí. Do spárů finančníka Jeffreyho Epsteina se prý dostala již ve svých 14 letech a do jejího zneužívání se měla zapojit právě i spolupracovnice zesnulého.

Článek

„Nastalo ve vašem životě období, kdy jste měla sexuální kontakt s Jeffreyem Epsteinem?“ zaznělo z úst prokurátorky Alison Moeové během úterního slyšení u newyorského soudu. Otázka mířila směrem k jedné z údajných obětí finančníkova sexuálního zneužívání, která před přítomným osazenstvem vypovídala pod jménem Jane.

Dnes již plnoletá svědkyně na otázku odpověděla kladně. V době, kdy mělo ke zneužívání dojít, však dívce bylo pouhých 14 let. Nešlo navíc o jednorázovou záležitost, nýbrž o několik let trvající praktiky.

Nyní devětapadesátiletou Ghislaine Maxwellovou, bývalou spolupracovnici a přítelkyni zesnulého Epsteina, dívka potkala v létě roku 1994, když byla na uměleckém táboře pro mládež v americkém Michiganu. „Jedli jsme zmrzlinu,“ vzpomínala před soudem Jane. „Seděli jsme, bavili jsme se a najednou vidíme, jak se k nám blíží vysoká hubená žena.“

„Venčila roztomilého malého jorkšíra, který k nám přišel, a my jsme se zeptali, jestli bychom si ho mohli pohladit,“ vyprávěla Jane. „Začali jsme si povídat a hráli jsme si s jejím psem. Zbytek mých spolužáků pak musel jít do třídy.“

K Maxwellové se o něco později přidal sám Epstein a dvojice společně projevila zájem o dívčinu účast na táboře. Jane v té době poměrně čerstvě přišla o otce kvůli leukémii a rodina se potýkala s finančními problémy. Informace o tom, že Maxwellová s Epsteinem poskytují dětem stipendia, se tak zdála jako dar z nebes.

Když se dvojice dozvěděla o tom, že Jane pochází z Palm Beach, kde se nacházelo i jedno z Epsteinových sídel, požádali ji o telefonní číslo na její matku. To jim dívka poskytla a když se z tábora vrátila zpátky domů, byla i s maminkou pozvána na čaj. Po této události pak Jane začala trávit s finančníkem každý či každý druhý týden. Maxwellová tam obvykle byla také, upřesnila žena během výpovědi.

Dvojice dívku brala na nákupy nebo do kina, svědkyně si ale pamatuje i na věci, které jí již před samotným zneužíváním přišly zvláštní. Jednoho dne se dívka například vydala k Epsteinově bazénu, kde se nacházelo pět žen, včetně Maxwellové. „Všechny byly nahoře bez a některé z nich byly nahé. Byla jsem v šoku, protože tohle jsem ještě nezažila,“ vysvětlila Jane.

Poprvé měl Epstein dívku zneužít právě ve svém domě v Palm Beach. V daný den jí připomínal, že by se měla zaměřit na svou kariéru v umění a neopomenul zmínit ani to, jak rozsáhlé jsou jeho kontakty, kterými by jí mohl v budoucnu vypomoci. „Rozhovor skončil tak nějak náhle. Probíhal v jeho kanceláři. Pak mě vzal za ruku a řekl: ‚Následuj mě.‘“

„Vzal mě do domu u bazénu, kde vpravo stála pohovka, která vypadala jako futon. Pak si mě prostě přitáhl k sobě. Seděl v rohu a neřekl ani slovo,“ vzpomínala Jane. Epstein si měl následně stáhnout kalhoty. „Posadil mě na sebe a začal masturbovat… Strnula jsem strachy. Nikdy předtím jsem penis neviděla.“

Posadil mě na sebe a začal masturbovat… Strnula jsem strachy. Nikdy předtím jsem penis neviděla.
Jane, jedna z údajných Epsteinových obětí

Podobné události měla dívka zažívat další tři roky až do doby, kdy dosáhla 16 let. Během Epsteinova zneužívání prý byla v některých momentech v místnosti přítomná i Maxwellová, která se někdy sama do sexuálních praktik zapojovala. Podle výpovědi byla svědkyně také součástí orgií i s dalšími lidmi, nejen s již zmiňovanou dvojicí.

Ještě před výpovědí oběti si soud vyslechl také svědectví Larryho Visoskiho, který pro Epsteina dlouhodobě pracoval jako pilot. Finančníkovým soukromým letadlem se kromě Maxwellové a dalších dívek či žen měli proletět například bývalí američtí prezidenti Donald Trump a Bill Clinton, slavný houslista Itzhak Perlman, britský princ Andrew nebo herec Kevin Spacey. Hvězda seriálu Dům z karet sama čelí obviněním ze sexuálního obtěžování, ke kterému mělo během natáčení docházet.

Visoski během výpovědi dosvědčil, že Maxwellová v letech 1994 až 2004 pravidelně cestovala Epsteinovým soukromým tryskáčem a finančníkovi také často zařizovala cestovní plány. Maxwellová byla podle pilota Epsteinovou pravou rukou i jeho „kontaktní osobou, která vyřizovala všechno ostatní, co nesouviselo s obchodem“. Na vztah dvojice vzpomínal spíše jako na osobní než obchodní, ne však zcela romantický.

Již zmiňovanou Jane si pilot z 90. let pamatuje jako „zralou ženu“ s „pronikavě modrýma očima“. Věk lidí, kteří letadlem létali, prý Visoski neznal, nikdy si ale podle svých odhadů nemyslel, že by na palubě byly nezletilé dívky. Během letu také nikdy nebyl, jak tvrdí, svědkem jakékoliv sexuální aktivity.

U soudu by kromě odborníků z různých odvětví měly vypovídat ještě tři další nejmenované oběti zneužívání. Tři ze čtyř dívek Maxwellová podle žalobců naverbovala v letech 1994 až 1997, stejně jako 14letou dívku, která měla být součástí Epsteinova sexuálního života v letech 2001 až 2004.

Prokuratura Maxwellové připisuje klíčovou roli právě při rekrutování i zneužívání několika neplnoletých žen v souvislosti s údajným finančníkovým obchodováním se sexuálními službami. V žalobě jedna z údajných obětí Maxwellovou popisuje jako „nejvýše postavenou zaměstnankyni“ Epsteinovy kuplířské operace. Podle prokurátorů si opakovaně získávala důvěru dívek tím, že je brala do kina, kupovala jim dárky a mluvila s nimi o jejich intimním životě.

Obžaloba má celkem osm bodů, při odsuzujícím verdiktu v každém z nich by Maxwellová mohla dostat trest až 80 let odnětí svobody. Ta ale jakoukoliv vinu odmítá. Její právníci navíc obžalobu prezentují tak, že prokuratura si Britku vybrala jako obětního beránka poté, co přišla o možnost stíhat přímo Epsteina.

Šestašedesátiletý Epstein, registrovaný sexuální delikvent, totiž v srpnu 2019 spáchal sebevraždu, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Ve vězení tehdy čekal na soud kvůli obviněním z obchodování s lidmi. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií. Soudní lékař jako příčinu smrti nicméně určil sebevraždu oběšením.

Hlavní líčení u newyorského soudu začalo v pondělí a mohlo by trvat šest týdnů. Podle agentury AP bude hlavním úkolem poroty najít odpověď na zásadní otázku, která se nad vleklou kauzou vznáší: Byla Ghislaine Maxwellová Epsteinovou loutkou, či komplicem?

Reklama

Doporučované