Hlavní obsah

Přiveďte dalších 96. Soud s Trumpem odstartovala přetahovaná o porotce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Z první várky 96 kandidátů na 12 míst v porotě jich bylo vybráno šest, o dalších šesti se rozhoduje. Soudce už povolal dalších 96 kandidátů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pondělí odstartoval dlouho očekávaný proces s někdejším šéfem Bílého domu a pravděpodobným kandidátem republikánů do prezidentských voleb Donaldem Trumpem.

A zatímco před budovou soudu se sešly tisíce podporovatelů i odpůrců někdejšího prezidenta, uvnitř se rozehrála bitva o výběr poroty, která je nutnou podmínkou pro začátek procesu.

Celkem obě strany vybírají dvanáct členů poroty a šest náhradníků, což samo o sobě není jen tak.

Podle soudce Juana Merchana je klíčové, aby „potenciální porotce zaručil, že odloží jakékoliv osobní pocity či předsudky a vynese rozhodnutí založené na důkazech a zákonu“.

Z prvních 96 kandidátů se jich během pondělí a úterý 84 vzdalo místa v porotě dobrovolně kvůli zaujatosti. „Prostě to nemohu udělat,“ citovala BBC slova jednoho z nich při odchodu z budovy. Šest jich nakonec bylo přijato, o dalších šesti není rozhodnuto. Soudce už povolal dalších 96 lidí, o kterých se bude jednat.

Silný názor

Kandidáti, kteří se z procesu dobrovolně nevyloučili, čelili řadě otázek. Některé byly všedního charakteru, jiné se týkaly specifičtějších věcí. Očekávané byly dotazy, zda přímo oni, nebo někdo z jejich blízkých pracoval pro Donalda Trumpa či proti němu a zda nejsou členy extremistické organizace.

Museli odpovědět i na to, zda Donalda Trumpa sledují na sociálních sítích či jestli četli jeho knihu. Jedna z žen se musela poroučet, když řekla, že má na Trumpa „silný názor“, i když ještě předtím uvedla, že by byla schopna svůj názor ponechat stranou.

Samotný výběr poroty se může podle odhadů protáhnout až na dva týdny. Jeho hlavním cílem je zajistit nestrannost poroty během hlavního líčení.

Není ovšem možné, aby některá ze stran zamítla všechny kandidáty. Například bez udání důvodu může obhajoba i prokuratura odmítnout 10 potenciálních porotců, podotýká agentura AP.

Místo jmen čísla

Zajímavostí je, že kvůli vysoké sledovanosti a medializaci případu bude identita všech dvanácti porotců utajena. Soudce Merchan k tomu přistoupil kvůli jejich ochraně. Každý z porotců tak bude mít přiděleno číslo, identitu bude znát jen pár lidí.

Důvodem opatření jsou obavy, že by Trump na některé porotce a jejich rodiny mohl útočit, jak tomu ostatně bylo například u prokurátora Alvina Bragga.

Exprezident už loni označil lidi, kteří se proti němu v případu postavili, za „zločince a radikální levicové zrůdy“. Použil i své oblíbené slovní spojení „hon na čarodějnice“. V pondělí pak před vstupem do soudní budovy zopakoval, že je proces politicky motivovaný.

Připomeňme, že Trump čelí obvinění z falšování finančních záznamů. Jedná se o vůbec první případ v historii USA, kdy trestnímu procesu čelí - ať už úřadující, nebo bývalý – prezident.

Podle obžaloby se údajně snažil zakrýt platbu pornoherečce Stormy Daniels provedenou v kampani před volbami v roce 2016. Později se ji snažil maskovat jako náklad na volební kampaň. Trumpův tehdejší právník Michael Cohen měl herečce předat úplatek v hodnotě 130 tisíc dolarů (zhruba 2,8 milionu korun), aby mlčela o údajném poměru s Trumpem z roku 2006.

I kdyby byl exprezident odsouzen, nezabrání to jeho opětovné kandidatuře do Bílého domu. Podle agentury Reuters by však mohlo dojít k oslabení jeho šance na vítězství.

Proces dále může ovlivnit průběh jeho kampaně, zejména z časových důvodů, jelikož musí být osobně přítomen na všech jednáních. V minulosti se ovšem Trump osobně účastnil i jednání, na nichž být nemusel.

Reklama

Související témata:

Doporučované