Hlavní obsah

Soudci v Moldavsku zrušili partaj oligarchy, který dostával noty z Kremlu

Foto: Covalenco Elena, Shutterstock.com

Místopředsedkyně Șor Marina Tauberová na protivládním protestu v Kišiněvě, jaro 2023. Právě strana Șor byla hlavním organizátorem březnových akcí namířených proti prozápadní vládě, které byly podporovány Moskvou.

Reklama

Moldavský ústavní soud nařídil okamžité rozpuštění proruské strany Șor. Ta čelí obvinění z pokusu destabilizovat republiku. Její předseda, který utekl před stíháním za zpronevěru do Izraele, obvinění odmítá.

Článek

Oligarcha Ilan Șor platí v Moldavsku za „ruskou spojku“ a stojí v čele jedné z tamních opozičních stran, která nese jeho jméno.

A právě stranu Șor v pondělí moldavský Ústavní soud označil za protiústavní. Soudci shledali, že odporuje principům právního státu a ohrožuje suverenitu a nezávislost Moldavské republiky. Vyhověli tak listopadovému návrhu kabinetu na zrušení partaje, připomíná server Radio Moldava.

I když se strana souběžně s vyhlášením soudního rozhodnutí považuje za rozpuštěnou, pětice poslanců, kterou měla v moldavském parlamentu, může dokončit svůj mandát. Politici ovšem budou muset vystupovat jako nezávislí poslanci.

Ilan Șor rozhodnutí ostře kritizoval na sociálních sítích. Daný krok podle něj nemá „nic společného s právním státem, demokratickými principy a hodnotami, nadřazeností zákonů a ústavou“ a rozhodnutí bylo učiněno pod tlakem „ze zahraničí“.

Jenže to byl právě Șor, kdo byl podle nashromážděných důkazů řízen „ze zahraničí“. Strana v březnu organizovala rozsáhlé demonstrace namířené proti prozápadní vládě, ke kterým se notičky psaly v Moskvě. Cílem protestů bylo destabilizovat zemi a podpořit státní převrat, jak ukázaly uniklé ruské plány, o kterých Kišiněv informovala například Ukrajina, ale i investigativní novináři z několika zemí.

Ilan Șor a jeho problémy

Ilan Șor je v hledáčku moldavských úřadů za podíl na krádeži jedné miliardy dolarů ze tří moldavských bank, za což byl odsouzen k 15 letům vězení. Před spravedlností se ukrývá v Izraeli a Moldavsko opakovaně žádalo o jeho vydání.

Na Șora jsou nyní také uvaleny sankce ze strany Spojeného království, USA a EU, a to právě kvůli obvinění ze snahy destabilizovat Moldavsko.

O zapojení strany Șor do destabilizačních snah pak hovořil i český velvyslanec v Moldavsku Stanislav Kázecký, který v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že účastníci protivládních demonstrací jsou placeni.

„Myslím, že jsou to naprosto jasné snahy o destabilizaci. Novináři z moldavských médií o tom již podali i celkem jasné důkazy a informovali, že tito demonstranti jsou placeni pevnými taxami. Pokud tedy na demonstraci přijdou, dostanou určitý objem peněz, a pokud například i křičí protivládní hesla, mají z toho dvojnásobek,“ uvedl v březnu diplomat.

Podle Kázeckého tyto informace zapadají do dalších aktivit strany. Ta v Moldavsku provozuje takzvané sociální supermarkety, ve kterých se prodávají produkty za nižší ceny a které slouží k získávaní příznivců z nejchudších vrstev společnosti, kterých se silně dotkla ekonomická krize, kterou Moldavsko prochází.

Poslanec Șor, který nikdy nepřevzal mandát a od roku 2019 žije v Izraeli, kde je na útěku před spravedlností kvůli zpronevěře, stále trvá na tom, že ho Kreml neřídí. A Rusku prý neposluhuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované