Hlavní obsah

Španělé nalezli tři uprchlíky na kormidle lodi. Strávili tam možná až 11 dní

Foto: Profimedia.cz

Fotografii zveřejnila španělská pobřežní stráž na twitteru.

Reklama

Uprchlíci strávili na lodi celých 11 dní. Španělská policie je nalezla na kormidle. Počet migrantů plujících z Afriky do Evropy v posledních letech výrazně vzrostl.

Článek

Španělská pobřežní stráž zachránila tři muže ukryté na kormidle ropného tankeru, který do Las Palmas dorazil z Nigerijského města Lagos, píše BBC. Muži seděli na listu kormidla jen těsně nad hladinou.

Na fotografii, kterou v pondělí pobřežní stráž zveřejnila na twitteru, jsou tři muži usazeni na kormidle ropného a chemického tankeru Alithini II. Všichni tři byli převezeni do nemocnice na Gran Canarii a léčeni pro těžkou dehydrataci. Prozatím však není zcela jasné, zda strávili celou jedenáctidenní cestu usazeni na kormidle.

Loď Alithini II, plující pod vlajkou Malty, urazila z Nigérie cestu dlouho více než 2 700 námořních mil. Txema Santana, novinář a migrační poradce vlády Kanárských ostrovů, na twitteru uvedl: „Nejsou první a nebudou ani poslední. Černí pasažéři nemají vždy stejné štěstí.“

Počet migrantů, kteří se snaží propašovat na lodě plující ze západní Afriky na Kanárské ostrovy v posledních letech výrazně vzrostl, zřejmě také z důvodu zpřísnění kontrol na trasách ve Středozemním moři, píše The Guardian.

Nejedná se zdaleka o první případ, kdy se lidé pokusili ukrýt na kormidle obřího tankeru. V roce 2020 strávil 14letý chlapec patnáct dní na kormidle tankeru plující rovněž z Lagosu na Kanárské ostrovy. Cestu přežil na slané vodě a aby se vyspal, střídal se v díře nad kormidlem s dalšími muži, s nimiž cestoval. Po příjezdu byl hospitalizován.

Téhož roku byli čtyři muži nalezeni na kormidle norského ropného tankeru Champion Pula, který plul z Lagosu do Las Palmas. Tehdejší zprávy uváděly, že muži se během desetidenní cesty schovávali v místnosti za kormidlem.

Reklama

Doporučované