Hlavní obsah

Španělská policie zabavila kokain za miliardy. Byl maskován jako generátor

Foto: Leon Rafael, Shutterstock.com

Zásilka kokainu byla jednou z největších, jaké kdy byly ve Španělsku zabaveny. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na jihu Španělska zajistila policie osm tun kokainu ukrytého ve falešném generátoru. Na českém černém trhu by se cena takového množství drogy mohla pohybovat kolem osmi miliard korun.

Článek

Španělská policie zabavila v přístavu Algeciras na jihu země osm tun kokainu ze Surinamu ukrytého v kontejneru, který byl maskován jako generátor elektřiny. S odkazem na daňové úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Na českém černém trhu by se cena takového množství drogy mohla pohybovat kolem osmi miliard korun.

Zásilka kokainu, která je jednou z největších, jaké kdy byly ve Španělsku zabaveny, byla ukrytá ve speciální kovové konstrukci navržené tak, aby unikla odhalení pomocí detektoru. Celníci však pomocí něj na místě objevili velké množství naskládaného zboží, které kontejner prakticky zaplnilo, což vzbudilo jejich podezření, a tak jej násilím otevřeli.

Pašeráci drog naplánovali trasu, která měla co nejvíce ztížit odhalení skutečného obsahu nákladu. Ze Surinamu putoval do Panamy a odtud do Algecirasu. Jeho dalším cílem byl Leixoes v Portugalsku, odkud měl být přepraven po silnici zpět do Španělska. Podle celníků byly zatčeny tři osoby.

Reklama

Doporučované