Hlavní obsah

Španělsko čelí sérii útoků. Dopisová bomba přišla premiérovi i velvyslanci USA

Foto: Profimedia.cz

Španělský premiér Pedro Sánchez (ilustrační snímek).

Reklama

Španělsko hlásí nejméně šest útoků balíčky s hořlavým práškem za jediný týden. Jeden byl adresován premiérovi, jiný ve středu explodoval na ukrajinském velvyslanectví. Dva další byly odpáleny při kontrolovaných explozích.

Článek

Španělská národní policie ve čtvrtek oznámila, že odhalila obálku s „pyrotechnickým materiálem“, kterou někdo zaslal předsedovi vlády Pedru Sánchezovi.

Zásilku bezpečnostní služby zadržely a zneškodnily už 24. listopadu při běžném prověřování a filtrování korespondence, zprávu však zveřejnily až teď. S tím, že jde o celou sérii útoků – za poslední týden bylo podobných dopisních bomb nejméně šest.

Podobné zásilky podle vyjádření španělského ministerstva vnitra směřovaly i na ukrajinské velvyslanectví v Madridu nebo do zbrojovky se sídlem v Zaragoze, která vyrábí granátomety, jež Španělsko dodalo Ukrajině. A další obálku ve čtvrtek objevili také na americkém velvyslanectví v Madridu. Španělské vnitro odpoledne uvedlo, že policie obálku – zajištěnou na americkém velvyslanectví – kontrolovaně odpálila.

Lze tedy předpokládat, že útoky mají přímou souvislost s podporou Ukrajiny ve válce s Ruskem.

Exploze na ukrajinském velvyslanectví v Madridu

Jak jsme již popsali, balíček, který směřoval na ukrajinské velvyslanectví, ve středu explodoval. Ukrajinská diplomacie posléze potvrdila, že jeden z pracovníků byl po jejím otevření lehce zraněn.

„Po otevření obálky zaslechl cvaknutí a odhodil ji, pak uslyšel výbuch… velitel si poranil ruce a utrpěl otřes mozku,“ napsal ukrajinský velvyslanec Serhij Pohorelcev.

„Zranění jsou lehká a není hospitalizován, dostává se mu nezbytné lékařské péče. Jeho život není ohrožen,“ dodal mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba nařídil zvýšení bezpečnosti na všech ukrajinských velvyslanectvích a požádal Španělsko o urychlené vyšetření výbuchu.

„Ať už za organizací tohoto výbuchu stojí kdokoli, nepodaří se mu zastrašit ukrajinské diplomaty ani zastavit jejich každodenní práci na posilování Ukrajiny a potlačování ruské agrese,“ řekl Kuleba.

Ve středu v rozhovoru pro televizní stanici RTVE Canal 24 horas Pohorelcev na otázku, kdo mohl dopis odeslat, odpověděl, že Rusko. „Známe teroristické metody agresorské země a jsme připraveni na jakoukoli mimořádnou situaci, která by mohla nastat,“ řekl v televizi.

Rusko ale odpovědnost nepřijalo a útok odsoudilo. „Jakákoli hrozba nebo teroristický čin, tím spíše namířený proti diplomatické misi, je naprosto odsouzeníhodný,“ uvedlo ruské velvyslanectví ve Španělsku na svém twitterovém účtu.

Série útoků

Výbušniny neznámý pachatel zaslal také na leteckou základnu Torrejón de Ardoz a do sídla španělského ministerstva obrany, tam balíček dorazil ve čtvrtek ráno a byl adresován ministryni Margaritě Roblesové.

V obou případech ale armáda zásilky zneškodnila dříve, než mohly napáchat škody.

Přečtěte si více

Na ukrajinské ambasádě ve španělském Madridu došlo k menší explozi, potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Výbušnina, která zranila jednoho ze členů delegace, se nacházela v dopise.

Obálku na základně Torrejón se dokonce armádě podařilo zneškodnit, aniž by ji musely nechat kontrolovaně explodovat. To podle úřadů „usnadní zjištění přesného složení a vyšetřování toho, kdo ji poslal“.

Španělský web El Mundo zdůraznil, že základnu Torrejón de Ardoz využívají i složky NATO. Sídlí tam také Satelitní středisko Evropské unie (SatCen), které „podporuje společnou zahraniční a bezpečnostní politiku (SZBP) tím, že poskytuje služby využívající kosmická zařízení a doplňující údaje“.

Obálky a jejich obsah byly podle španělských úřadů ve všech případech podobné. Stejné hnědé obálky, adresy psány stejným rukopisem a velkými písmeny.

V obálce byl „hořlavý prášek“

O složení výbušnin se zatím mnoho neví. Ministerstvo vnitra však popsalo, že se výbušnina aktivuje, když adresát při otevírání obálky obsahující hořlavý prášek zatáhne za nástražný drát.

Podle nepotvrzených informací, které uvedl web El Mundo, šlo o kartonovou obálku velikosti knihy s ručně psanou adresou ve španělštině.

Na sociálních sítích ukrajinských médií pak koluje fotografie údajné zásilky s tím, že jde o snímky uvolněné zastupitelským úřadem. Ten nicméně nic takového na obvyklých kanálech nezveřejnil.

Mohlo by vás zajímat

Obyvatelé centra Barcelony, kteří si už mnoho let stěžují na negativní dopady nadměrného cestovního ruchu, se začali mobilizovat proti velkému počtu restauračních zahrádek v ulicích.

Podle státního tajemníka pro bezpečnost Rafaela Péreze, který ve čtvrtek ráno vystoupil na tiskové konferenci v sídle ministerstva vnitra, se jedná o podomácku vyrobený materiál. „Existují náznaky, že obálky přišly ze španělského území, ale říkám to se vší opatrností,“ uvedl pro web El País.

Zdroj blízký vyšetřování agentuře Reuters řekl, že zařízení sice byla podomácku vyrobená, „ale nešlo o něco, co by mohl vyrobit kdokoli“, a vyšetřovatelé se nyní snaží vystopovat jejich obsah a zjistit jejich původ.

Od chvíle, kdy se ministerstvo vnitra dozvědělo o balíčku adresovaném předsedovi vlády, nařídilo generálním ředitelstvím národní policie a civilní gardy přijmout mimořádná bezpečnostní opatření ve všech veřejných budovách.

Policie se totiž obává, že se v průběhu následujícího dne či dnů mohou po celém Španělsku objevit další taková zařízení. Bezpečnostní opatření byla posílena také na všech konzulátech země.

Reklama

Doporučované