Hlavní obsah

Spletla si příjezdovou cestu, tak ji zastřelil. Američana obvinili z vraždy

Foto: Twitter: David Begnaud

Kaylin Gillisová byla zastřelena v sobotu poté, co si s přáteli spletla příjezdovou cestu.

Reklama

aktualizováno •

S přáteli omylem najeli na špatnou příjezdovou cestu. Její majitel vyšel z domu a začal okamžitě střílet. Dvacetiletá Kaylin Gillisová incident nepřežila. Její případ ale není jediný, který v posledním týdnu otřásl Amerikou.

Článek

Pětašedesátiletý Američan Kevin Monahan byl v úterý obviněn z vraždy druhého stupně. Vyšetřovatelé ho viní, že zastřelil dvacetiletou Kaylin Gillisovou, když auto, ve kterém seděla, omylem vjelo na jeho příjezdovou cestu, píše BBC.

„Jde o velmi smutný případ skupiny tří mladých dospělých, kteří hledali dům kamaráda. Místo toho skončili u domu tohoto muže, který se rozhodl vyjít ven se střelnou zbraní a celou ji vybít,“ uvedl pro BBC šerif okresu Washington ve státě New York Jeffrey Murphy.

Tragédie se stala ve venkovské oblasti, kde jsou příjezdové cesty v noci špatně osvětlené, nikdo ze skupiny ale nevystoupil z auta ani se nepokusil vniknout do Monahanova domu. „Nebyl důvod, aby se Monahan cítil ohroženě,“ doplnil Murphy.

Přátelé hned po incidentu odjeli od domu a pokusili se v nedalekém městě vyhledat pomoc. Mladou ženu ale záchranáři na místě prohlásili za mrtvou. Podle kanceláře šerifa pak Monahan nespolupracoval ani při vyšetřování a odmítl opustit svou rezidenci, aby si promluvil s policií.

Nejde ale o jedinou střelbu z posledních dnů, při níž někdo střílel na nevinného člověka, který si jen spletl dům.

Hromadné střelby v USA

Na pět stoupl počet obětí pondělní střelby v bance v americkém městě Louisville, kterou rozpoutal její zaměstnanec, než jej policie zastřelila. Počet obětí stoupl ze čtyř na pět poté, co zraněním podlehla sedmapadesátiletá žena, oznámily tiskové agentury.

Ředitelka, o které rodiče žáků mluví jako o „světici“, údržbář, učitelka, která v ten den jen zaskakovala, a tři devítileté děti. Oběti školního masakru na křesťanské škole v americkém Nashvillu, kde vraždila bývalá studentka.

Zaklepal na špatné dveře. Schytal kulku do hlavy

Minulý čtvrtek postřelil čtyřiaosmdesátiletý běloch Andrew Lester v Kansas City ve státě Missouri šestnáctiletého černošského chlapce, který zaklepal na jeho dveře. Podle prokuratury začal střílet, aniž by s mladíkem vůbec promluvil, podle zástupců rodiny chlapce varoval, ale nečekal na jeho reakci.

„(Chlapec) měl vyzvednout své mladší bratry od kamaráda, ale spletl si cestu. Místo na 115. terasu šel na 115. ulici,“ uvedli rodinní příslušníci postřeleného Ralpha Yarla. Lester mladíka střelil do hlavy a do ruky.

Chlapec útok přežil, Lester byl v úterý obviněn z napadení prvního stupně a z ozbrojeného zločinu. „Obvinění pro nás byla taková úleva. Jsem šťastný, to je to, na co jsme čekali,“ řekl pro BBC Yarlův otec.

Policie původně Lestera zadržela a předvedla k výslechu, ale pak ho bez obvinění propustila, což vyvolalo ve městě rozsáhlé protesty. Demonstranti se v pondělí shromáždili i před Lesterovým domem, kde pokřikovali hesla a údajně stavbu také poškodili.

Ačkoli Lester nebyl obviněn z trestného činu spáchaného z nenávisti a ani dokumenty o obvinění nemluví o rasovém motivu, podle státního zástupce šlo o střelbu s rasovým podtextem.

„Nemůžete jen tak střílet lidi, aniž byste měli důvod. A když někdo zaklepe na vaše dveře, není to důvod,“ komentoval případ Benjamin Crump, který rodinu Yarlových zastupuje.

Prokuratura v pondělí uvedla, že občané státu Missouri mají právo použít sílu, pokud se „odůvodněně“ obávají o své bezpečí. Podrobnosti tohoto konkrétního případu ale odmítli dále upřesnit.

Rodině už podle jejích právních zástupců volal i americký prezident Joe Biden. Mluvil s nimi asi 20 minut a pozval je do Bílého domu, až se Ralph uzdraví.

Debata o zákoně „stand your ground“

Případy z New Yorku i Missouri by mohly ve Spojených státech vedle už tradičních výzev k reformě zákonů o držení zbraní oživit i debatu o tzv. zákonech „stand your ground“, tedy „stůj si za svým“, upozorňuje například deník The Washington Post (WP).

Tento typ předpisů platí ve více než polovině amerických států, píše televize CNN, a umožňuje lidem okamžitě reagovat na ohrožení v jakémkoli místě, kde má daná osoba právo se vyskytovat, bez rizika následného trestního stíhání. Nemusí tedy nutně jít jen o vlastní pozemek, ale i o veřejné prostranství.

„Umožňují lidem reagovat na hrozby smrti, vážného fyzického zranění, znásilnění a dalších závažných zločinů smrtící silou,“ vysvětlil americké stanici profesor práva Eugene Volokh z Kalifornské univerzity v Los Angeles. Volokh ale poukázal na to, že téměř všechny státy zapovídají použití smrtící síly v obraně proti méně závažným trestným činům.

Zatímco obhájci střelných zbraní v čele s Národní střeleckou asociací (NRA) považují tyto zákony za rozšíření práva na sebeobranu, jejich oponenti podle WP tvrdí, že vedou jen k dalšímu násilí, ze smrtící síly se pak podle nich stává otázka instinktů a nejedná se o poslední možnost.

Deník poukázal na loňskou studii, podle které je zavádění těchto zákonů spojené s nárůstem počtu zabití střelnou zbraní o 11 procent. Bradyho centrum pro prevenci násilí pak upozorňuje, že podobné zákony jsou zvlášť nebezpečné s ohledem na „americkou historii rasismu“.

Upravili jsme český překlad diskutovaného typu zákonů.

Reklama

Doporučované