Hlavní obsah

Spojené státy nepodporují nezávislost Tchaj-wanu, připomněl Biden

Foto: Ron Adar, Shutterstock.com

Joe Biden vyšle na Tchaj-wan neoficiální delegaci, jako projev podpory vládě.

Reklama

Spojené státy udržují s Tchaj-wanem neoficiální vztahy a dodávají mu zbraně. Americký prezident Joe Biden ale po tchajwanských volbách připomněl, že USA nepodporují nezávislost ostrovního státu.

Článek

Americký prezident Joe Biden v sobotu prohlásil, že Spojené státy nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Informovala o tom agentura Reuters.

Biden reagoval na výsledek prezidentských voleb, během kterých tchajwanští voliči odmítli sjednocování s Čínou a upřednostnili kandidáta vládní Demokratické pokrokové strany (DPP), viceprezidenta Laj Čching-te, známého spíše jako William Laj. Ten důrazně odmítl čínský tlak na jeho „zavržení“ a slíbil, že se postaví Pekingu a bude usilovat o jednání.

Podle Reuters Biden okomentoval sobotní volby s tím, že Spojené státy „nepodporují nezávislost“. USA totiž v roce 1979 změnily diplomatické uznání Tchaj-peje na Peking a dlouhodobě tvrdí, že nepodporují formální vyhlášení nezávislosti Tchaj-wanu. Udržují však se samosprávným ostrovem neoficiální vztahy a zůstávají jeho nejdůležitějším podporovatelem a dodavatelem zbraní.

Tchaj-wan, který si sousední Čína nárokuje jako svůj vlastní, je úspěšným demokratickým státem od roku 1996, kdy se zde konaly první přímé prezidentské volby, které byly vyvrcholením desetiletí boje proti autoritářské vládě a stannému právu. Peking, který se nikdy nezřekl použití síly k získání Tchaj-wanu pod svou kontrolu, se teď obává, že by Laj mohl vyhlásit vznik Tchajwanské republiky. Nově zvolený prezident to ale podle svých slov neplánuje.

Washington jen několik hodin před otevřením volebních místností varoval, že „by bylo nepřijatelné“, aby do voleb zasahovala „jakákoli“ země. Bidenova administrativa se v posledních týdnech obávala, že volby, přechod a nová vláda vystupňují konflikt s Pekingem.

Biden již dříve rozzlobil čínskou vládu svými komentáři, které naznačovaly, že Spojené státy budou ostrov bránit, pokud na něj zaútočí, což je odklon od dlouholetého postoje USA, které zastávají „strategickou nejednoznačnost“. Jeho sobotní komentáře se tak zdají být spíše snahou o uklidnění Pekingu, popisuje Reuters.

Podle ČTK má v neděli Tchaj-wan navštívit neoficiální delegace ze Spojených států, složená mimo jiné z bývalých vysoce postavených členů vlády. Setkání má být projevem podpory vládě.

Reklama

Doporučované