Hlavní obsah

Čína ho označuje za potížistu. Volby na Tchaj-wanu vyhrál viceprezident Laj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jásot po vyhlášení průběžných výsledků v táboře současného viceprezidenta Laje.

Reklama

aktualizováno •

Čtyřiašedesátiletý Laj prosazuje, aby Tchaj-wan pokračoval v úsilí o uznání jako nezávislého státu.

Článek

Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku.

Peking Laje označuje za vážné nebezpečí kvůli jeho snaze o další prosazování mezinárodního uznání Tchaj-wanu. Samotné volby podle agentury Reuters označuje za volbu mezi válkou a mírem, zatímco stupňuje tlak na ostrov a jeho sjednocení s Čínou.

Čtyřiašedesátiletý Laj je viceprezidentem od května 2020 a od loňského ledna stojí v čele vládní Demokratické pokrokové strany (DPP). V předvolební kampani slíbil mimo jiné pokračovat ve snaze o to, aby Tchaj-wan uznaly jako nezávislý stát další země. Dosud tak činí jen 13 zemí, většinou z Latinské Ameriky a Tichomoří. Některé země, včetně USA nebo Česka, s Tchaj-wanem udržují neoficiální vztahy.

Současná tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která je v úřadu od května 2016, se podle ústavy o další mandát ucházet nemohla.

Laj, původním vzděláním lékař vystudovaný na americké Harvardově univerzitě, působil v minulosti jako poslanec a od prosince 2010 do září 2017 byl starostou jihotchajwanského města Tchaj-nan. Pak do ledna 2019 působil jako premiér.

K volbám, v nichž Tchajwanci volili i nový parlament, se už vyjádřil předseda českého Senátu Miloš Vystrčil. „Tchaj-wanu přeji, aby se i pod nově zvoleným vedením nadále úspěšně rozvíjel a zůstával prosperující demokracií,“ napsal mimo jiné na síti X.

Reklama

Související témata:

Doporučované