Hlavní obsah

Těšíme se na spolupráci. Na volby na Tchaj-wanu reaguje Čína, USA, Rusko i Česko

Foto: Shutterstock, f11photo, Shutterstock.com

Taiwanská metropole Tchaj-pej.

Reklama

Svět reaguje na prezidentské volby na Tchaj-wanu, které vyhrál viceprezident a šéf vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) William Laj.

Článek

Prezidentské volby na Tchaj-wanu skončily. Vítězi Williamu Lajovi na sociálních sítích i přes média gratulovala řada politiků. Ve vyjádření je znát rozdílný pohled na budoucnost země podle Západu a sousední Číny.

Reakce Číny

Již v předvolební kampani označil Peking Laje jako nebezpečného separatistu a vyzval obyvatele Tchaj-wanu, aby se rozhodli správně. Asijská velmoc také upozorňovala na „extrémní škodlivost přesvědčení DPP o nezávislosti Tchaj-wanu,“ píše agentura Reuters.

V reakci na Lajovo zvolení nasadil čínský úřad mírnější tón, výsledky voleb ale podle něj ukazují na to, že DPP „nemůže reprezentovat hlavní proud veřejného mínění“ na Tchaj-wanu.

„Náš postoj k řešení tchajwanské otázky a uskutečnění národního sjednocení zůstává konzistentní a naše odhodlání je pevné jako skála,“ uvedl úřad. Peking však dodal, že hodlá spolupracovat „s příslušnými politickými stranami, skupinami a lidmi“ z Tchaj-wanu na posílení výměny a kooperace a na „pokroku v mírovém rozvoji vztahů mezi státy průlivu i ve věci národního sjednocení“, píše Reuters.

I přestože si tchajwanští voliči v sobotu vybrali kandidáta DPP a tím důrazně odmítli čínský nátlak, Čína stále prohlašuje, že se nevzdá úsilí o dosažení „znovusjednocení“, uvádí agentura.

Reakce ze světa

Nově zvolenému prezidentovi v sobotu poblahopřála japonská ministryně zahraničí Yoko Kamikawa. Zároveň označila Tchaj-wan za „nesmírně důležitého partnera a drahého přítele Japonska, s nímž stát sdílí základní hodnoty a úzké hospodářské a mezilidské vztahy“, píše The Japan Times (TJT).

Kamikawa dodala, že i přes to, že Japonsko nemá s Tchaj-wanem diplomatické vazby, hodlá s Tchaj-pejí „i nadále prohlubovat spolupráci“. Zdůraznila také, že Tokio zastává názor, že otázky týkající se Tchaj-wanu je „potřeba řešit mírovou cestou prostřednictvím dialogu, který přispěje k míru a stabilitě v regionu“, cituje TJT.

Americký prezident Joe Biden na otázku ohledně výsledku tchajwanských prezidentských voleb odpověděl, že USA „nepodporuje nezávislost“ Tchaj-wanu, uvádí agentura Reuters.

Ministr zahraničí Antony Blinken následně vítězi poblahopřál a prohlásil, že Spojené státy „jsou odhodlány udržovat mír a stabilitu v průlivu a podporovat mírové řešení sporů bez nátlaku a donucování“. Dodal také, že se USA těší na spolupráci s Lajem a vedoucími představiteli všech vládních stran a doufá v posun „dlouhodobě neoficiálních vztahů v souladu s americkou politikou jedné Číny“, píše agentura.

Na volby reagovala prostřednictvím mluvčí také Evropská unie. Negratuluje vítězi voleb, ale „všem voličům, kteří se tohoto demokratického procesu zúčastnili“. Dodává také, že „mír a stabilita v Tchajwanské úžině jsou klíčem k regionální a celosvětové bezpečnosti a prosperitě“. Vyjádření připomíná také obavy EU týkající se zvyšujícího se napětí v průlivu a ohrazuje se proti „jakýmkoliv jednostranným pokusům o změnu stávajícího stavu“.

K volbám se vyjádřila také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Připomněla, že postoj Ruska k Tchaj-wanu je dobře známý, konzistentní a neměnný, uvádí agentura TASS. Rusko je zastáncem politiky jedné Číny a Tchaj-wan považuje za čínskou provincii.

Reakce Česka

Podle ČTK tchajwanskému lidu k demokratickému průběhu voleb gratuloval také český prezident Petr Pavel.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která Tchaj-wan navštívila loni v březnu, ve svém příspěvku na síti X zdůraznila rozdíl mezi demokracií a komunistickou totalitou.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který během své návštěvy Tchaj-wanu v roce 2020 pronesl větu „Jsem Tchajwanec“, pogratuloval ve svém příspěvku obyvatelům k volbám. Tchajwanu popřál pokračující rozvoj a prosperující demokracii.

Reklama

Související témata:

Doporučované