Hlavní obsah

Spojené státy v neděli opět zaútočily na jemenské povstalce

Foto: Mohammed al-wafi, Shutterstock.com

Jemenští povstalci.

Reklama

Stalo se tak den poté, co USA společně s Velkou Británií provedly akci namířenou rovněž proti Húthíům.

Článek

USA v neděli zneškodnily jednu pozemní a čtyři protilodní střely jemenských Húthíů, které byly namířeny na nákladní lodě. Napsala o tom BBC s odkazem na informace Amerického centrálního velitelství. Stalo se tak den poté, co Spojené státy provedly společnou akci s Velkou Británií rovněž proti jemenským povstalcům.

Kroky USA a Velké Británie jsou reakcí na húthíjské útoky na nákladní lodě proplouvající Rudým mořem, což je jedna z nejdůležitějších tepen lodní dopravy. Povstalci, kteří na lodě útočí již od listopadu minulého roku, tvrdí, že tak činí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem, kde se staví na stranu Hamásu.

Situace značně komplikuje lodní dopravu a má závažné dopady na ekonomiku. Egypt například tvrdí, že příjmy ze Suezského průplavu, který kontroluje, se během ledna propadly téměř o polovinu. To se promítá i do ekonomické situace jiných států a dopravních společností.

Napětí mezi oběma stranami v jemenských vodách stále roste. „Tyto útoky nás neodradí od našich morálních, náboženských a humanitárních postojů a podpory palestinského lidu v Pásmu Gazy a nezůstanou bez odezvy či bez potrestání,“ napsal mluvčí šíitských povstalců Yahya Sarea na sociální síti X v reakci na sobotní útoky.

Umírnit se v konfliktu nechystají ani Spojené státy. Již v minulosti americké úřady informovaly, že útoky na povstalce, kteří jsou podporováni Íránem, a oblasti s nimi spojené nejsou koncem, ale pouhým začátkem toho, co má být odpověď Íránu. „Budou následovat další kroky,“ potvrdil v neděli americkým médiím poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Reklama

Doporučované