Hlavní obsah

Společenstvo prstenu. Putin rozdal postsovětským lídrům „Sauronův“ suvenýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavy států SNS, spolku několika bývalých států SSSR.

Reklama

Postsovětský spolek jako „společenstvo prstenů“? S trochou nadsázky se tak dá vykládat suvenýr, který ruský prezident Vladimir Putin rozdával na summitu států bývalého Sovětského svazu.

Článek

Tradiční neformální jednání hlav devíti států Společenství nezávislých států (SNS) probíhalo v pondělí a v úterý v ruském Petrohradu v Jelcinově prezidentské knihovně.

Prsteny od Vladimira Putina jsou z kovu, který připomíná bílé a žluté zlato a tvoří je výrazný nápis Šťastný nový rok 2023, symbol SNS a také název hostitelské země, tedy Ruska. Zprávu přinesl ruský list Kommersant.

Prsten převzal například běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který si ho také jako jediný ihned nasadil. Putin s Lukašenkem jednali letos osobně už nejméně desetkrát, tentokrát na pracovní snídani v Ruském muzeu v Petrohradu.

„Dohodli jsme se, že rok 2023 bude rokem ruského jazyka. Proto nemohl být lepší čas sejít se na pracovní snídani v Ruském muzeu,“ citovala Putina Lukašenkova kancelář.

Obroučku od Putina dostali i lídři Kazachstánu, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu a Arménie.

Jeden prsten si pro sebe nechal i Putin.

Nezávislý ruský server Meduza upozorňuje, že na sociálních sítích se ihned Putinovy prsteny začaly přirovnávat k prstenům moci z děl britského spisovatele J. R. R. Tolkiena.

Reklama

Doporučované