Hlavní obsah

Spolupracoval, ale rozmyslel si to. Další muž z Trumpova okolí má problémy

Foto: Profimedia.cz

Mark Meadows působil v Bílém domě republikána Trumpa jako šéf jeho kanceláře – jako čtvrtý v řadě – od roku 2020 až do konce prezidentova mandátu.

Reklama

aktualizováno •

Dolní komora Kongresu schválila návrh na stíhání Marka Meadowse. Někdejší šéf kanceláře Bílého domu se podle zákonodárců pokusil zdržovat vyšetřování útoku na Kapitol.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý odsouhlasila návrh na stíhání Marka Meadowse, bývalého personálního šéfa a poradce exprezidenta Donalda Trumpa, za pohrdání Kongresem kvůli nevyslyšení obsílky. Věc teď bude posuzovat ministerstvo spravedlnosti, jež rozhodne, zda Meadowse začne stíhat.

Pro jeho stíhání hlasovalo 222 zákonodárců, proti se jich postavilo 208. Na stranu demokratů se při hlasování postavili opoziční republikáni Adam Kinzinger a Liz Cheneyová, kteří jsou dlouhodobými kritiky exprezidenta Donalda Trumpa a jeho přívrženců. Oba jsou také jedinými dvěma republikány v devítičlenném vyšetřovacím panelu lednového útoku na Kapitol.

Podle britské listu The Guardian jde o trest za to, že Mark Meadows odmítá o násilných nepokojích, k nimž došlo 6. ledna, vypovídat před sněmovním výborem. A to navzdory oficiálnímu předvolání – první výbor poslal v září.

Předseda výboru, demokrat Bennie Thompson z Mississippi, označil Meadowsovo jednání za „svévolnou neposlušnost“.

Pan Meadows nejprve vykročil správným směrem: spolupracoval. Předal nám záznamy, nesnažil se je schovávat za nějakou výmluvu. Ve vyšetřování, jaké vedeme, je to ale pouze první krok. Pokud takové záznamy vyvolají další otázky, jak to obvykle bývá, musíte přijít a zodpovědět je. A když pro něj (Meadowse) nadešel čas, aby následoval zákony, přišel a vypovídal, rozmyslel si to a řekl nám, abychom si trhli nohou. Ani se tu neukázal.
Bennie Thompson

Úspěšně dokonané trestní stíhání kvůli pohrdání úřadů by mohlo v případě Meadowse vést k ročnímu pobytu za mřížemi, nebo pokutě ve výši 100 tisíc dolarů (v přepočtu přes 2,2 milionu korun). Anebo ke kombinaci obojího. Stíhání by nicméně mohlo trvat celé roky.

Podle stanice CNN Meadows sněmovnímu výboru poskytl obsah textových zpráv a e-mailů právě ze 6. ledna. Výbor posléze zveřejnil, že textové zprávy se týkají „nutnosti, aby bývalý prezident vydal veřejné prohlášení, které by mohlo zastavit útok na Kapitol“.

Zdroje stanice uvádějí, že získané materiály nevykreslují Trumpa zrovna v dobrém světle.

Připomeňte si, jak to bylo s útokem na sídlo amerického Kongresu.

+64

Dokumentů je asi devět tisíc. Kromě textovek je mezi nimi i powerpointová prezentace s názvem „Volební podvod, vměšování zahraničních sil a možnosti pro šestého ledna“. Ta měla navrhovat vyhlášení národního nouzového stavu a následnému opětovnému převzetí moci nad Bílým domem.

Meadowsův protiútok

Na skoro hodinovém zasedání znovu prošli členové výboru materiály, které jim Meadows dobrovolně poskytl. A k nimž následně odmítl vypovídat – což je jeden z argumentů, kterými výbor vysvětluje doporučení k trestnímu stíhání.

Bývalý podřízený amerického prezidenta podal minulý týden žalobu právě na sněmovní výbor i předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. A to ve snaze přesvědčit federálního soudce ve Washingtonu, aby předvolání Meadowse zablokoval jako „nevymahatelné a protiprávní“. Podle listu The New York Times lze očekávat, že výbor doporučí americkému resortu spravedlnosti, aby proti Meadowsovi zahájil trestní stíhání.

Sněmovní výbor zkoumá, co k lednovým událostem vedlo. Záběry, na nichž výtržníci z řad Trumpových příznivců vtrhli do sídla amerického Kongresu, oblétly svět a otřásly Spojenými státy.

Výbor dosud vyslechl více než 275 svědků a získal desítky tisíc dokumentů. Jeho členové se zaměřili na velký počet osob – mimo jiné na řadu úředníků z Trumpova okolí. Vedle Meadowse i na exprezidentovu někdejší mluvčí Kayleigh McEnanyovou nebo bývalého hlavního poradce Stephena Millera.

Reklama

Související témata:
Mark Meadows

Doporučované