Hlavní obsah

Žaloba na Trumpa. Podněcoval útok na Kapitol, tvrdí policisté

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v lednu roku 2021.

Reklama

Sedm amerických policistů, kteří 6. ledna působili v prostorách Kapitolu, žalují bývalou hlavu Spojených států. Tvrdí, že Donald Trump vyprovokoval tehdejší útok na americký Kongres.

Článek

Skupina příslušníků policejní ostrahy ve čtvrtek podala žalobu k federálnímu soudu ve Washingtonu, D.C. a kromě bývalého amerického prezidenta se zaměřuje také na jeho spojence a členy krajně pravicových skupin. Podle dokumentu byl lednový útok na Kapitol vyvrcholením Trumpovy dlouhodobé rétoriky a hlava státu si byla vědoma potenciálního násilí, které mohlo propuknout.

To měl Trump podporovat v naději, že zvrátí volební vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, kterým se v té době v Kapitolu zabývaly komory Kongresu. Podle žaloby se měl Trump za tímto účelem spiknout s extremistickými skupinami známými jako Proud Boys a Oath Keepers. Podíl viny pak žaloba připisuje i Trumpově spojenci Rogeru Stoneovi.

V den útoku na Kapitol zemřeli celkem čtyři lidé a během následujícího dne po napadení demonstranty zemřel i jeden z kapitolských policistů. Zraněná jich ale byla více než stovka. Čtyři příslušníci policejní ostrahy, kteří během lednových událostí zasahovali, si navíc v následujících měsících vzali život.

Žaloba je dalším přírůstkem do řady sporů, které se v případě obléhání Kapitolu snaží Trumpa označit jako odpovědnou osobu, píše agentura Reuters. Mezi již dříve zmíněné argumenty z Trumpovy strany patří třeba to, že jeho činy byly svobodou projevu chráněnou prvním dodatkem americké ústavy a že podle občanského práva USA nemůže být odpovědný, protože v té době jednal v rámci své prezidentské funkce.

„Připojili jsme se ke kapitolské policii, abychom prosazovali zákony a chránili komunitu Kapitolu,“ cituje agentura AP prohlášení skupiny policistů, které zveřejnili jejich právníci. „Dne 6. ledna jsme se pokusili zabránit lidem v porušování zákonů a v ničení naší demokracie. Od té doby jsou naše práce a práce našich kolegů mnohem nebezpečnější. Chceme tak udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že lidé, kteří to udělali, budou nést odpovědnost a že už to nikdo nebude moct zopakovat.“

Sněmovní výbor už začal s vyšetřováním, co se začátkem ledna vlastně odehrálo. Rozeslal žádosti o dokumenty zpravodajských služeb nebo orgánů činných v trestních řízeních a vyžádal si také informace o samotném Trumpovi a jeho týmu. Členové výboru rovněž zvažují, že se obrátí na telekomunikační společnosti kvůli pokusu o zjištění, kdo uvnitř Kapitolu o útoku věděl.

Trump, ani jeho tým se ke čtvrteční žalobě zatím oficiálně nevyjádřili. Jde o vůbec první materiál, který bývalého amerického prezidenta obvinil ze spolupráce s krajně pravicovými extremisty při propagaci nepodložených obvinění o zfalšovaných volbách.

Reklama

Doporučované