Hlavní obsah

„Sponzorují vás neekologické firmy.“ Aktivisté zablokovali londýnský Pride

Foto: Profimedia.cz

Protestující zastavili Pride pochod v Londýně.

Reklama

Aktivisté ekologického hnutí Just Stop Oil uspořádali demonstraci během každoročního průvodu londýnského Pride pořádaného komunitou LGBTQ+. Protestující zablokovali průvod kvůli sponzorům, kteří podle nich „znečišťují planetu“.

Článek

Aktivisté z ekologického hnutí Just Stop Oil v sobotu narušili londýnský Pride. Jejich cílem se stal duhový kamion společnosti Coca-Cola, který se pokusili zablokovat, píše list the Guardian. Chtěli tím poukázat na to, že akce bere sponzorské dary od „průmyslových odvětví s vysokou mírou znečištění“.

Metropolitní policie uvedla, že zadržela sedm protestujících, kteří se kolem půl druhé hodiny usadili uprostřed silnice na třídě Piccadilly, a způsobili tak zastavení průvodu. Po 16 minutách se je podařilo policii doslova zvednout a odnést pryč z cesty.

Aktivisté z Just Stop Oil už dříve varovali organizátory duhového pochodu, že akci naruší, pokud bude dále sponzorována společnostmi, které znečišťují planetu. V prohlášení queer člen ekologického hnutí uvedl, že „tato partnerství zahanbují LGBTQ+ komunitu v době, kdy velká část kulturního světa odmítá vazby na tato toxická odvětví“. Podle jejich slov LGBTQ+ lidé „trpí jako první“ ve „zrychlujícím se sociálním rozkladu“ způsobeném klimatickou krizí.

Na závěr prohlášení pak zaznělo, že financování Coca-Colou a podobnými firmami „svědčí o tom, jak daleko jsme jako komunita došli, že znečišťující průmysl a banky, které ho financují, nyní považují Pride za užitečný prostředek k vylepšení své pověsti, a v jedné ruce mávají duhovými vlajkami, zatímco druhou rukou urychlují sociální kolaps“.

Reklama

Doporučované