Hlavní obsah

Bratislavský útok vyšetřují jako terorismus. Za schvalování hrozí vězení

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Za oběti útoku v Bratislavě, Matúše H. a Juraje V. lidé zapalovali svíčky i před slovenským velvyslanectvím v Praze.

Reklama

Případ střelby a vraždy dvou lidí v Bratislavě z minulé středy slovenská policie začala oficiálně vyšetřovat jako teroristický útok. Cílem byla LGBTI+ kavárna v centru města. Terorista zveřejnil i pamflet.

Článek

Původně se útok vyšetřoval jako „čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí“. O necelý týden později policie po konzultaci vyšetřovatele se speciálním prokurátorem věc překvalifikovala. „Teď se čin vyšetřuje jako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku,“ citovala agentura TASR mluvčí generální prokuratury Janu Tökölyovou.

Mluvčí dodala, že z dosud zabezpečených důkazů je zřejmé, že stíhaný čin vykazuje všechny zákonné znaky terorismu.

Pachatel, o kterém píšou slovenská média jako o Jurajovi K., několik hodin před útokem na LGBTI+ podnik zveřejnil svůj manifest. Pětašedesátistránkový pamflet je plný rasismu, homofobie a antisemitismu. Terorista podobné názory dlouhodobě veřejně prezentoval i na svých sociálních sítích, a i v hodinách po vražedném útoku.

Teror v Bratislavě

O teroristickém útoku v centru Bratislavy a reakcích slovenské společnosti i politiků jsme psali v textech minulý týden:

K činu se přiznal, zveřejnil fotky zavražděných i své vlastní, chvástal se a vysmíval se obětem. Komentující na Twitteru ho rychle identifikovali a psali si s ním. Útočník si později sám vzal život.

I za schvalování hrozí trest

Slovenská prokuratura v pondělí připomněla, že jednou z forem účasti na terorismu je veřejné schvalování teroristického útoku, za což hrozí trest odnětí svobody na tři až deset let. To se týká i on-line prostředí.

„Podle speciálního prokurátora Daniela Lipšice budou orgány činné v trestním řízení postupovat razantně při odhalování a trestním stíhání pachatelů schvalování trestného činu teroristického útoku,“ prohlásila Tökölyová.

Útok plánoval předem

Útok se odehrál ve středu večer v centru města. Útočník vyčkával u podniku v Zámecké ulici a z přítmí pak – zákeřně zezadu – vystřílel několik ran na Matúše H. a Juraje V., kteří byli na místě mrtví. V nemocnici se střelnou ranou na noze skončila jejich známá.

Matúšovi H. bylo třiadvacet let, studoval sinologii na Filozofické fakultě bratislavské Komenského univerzity a v kavárně Tepláreň pracoval jako číšník.

Sedmadvacetiletý Juraj V. pocházel ze Žiliny a pracoval v oděvní firmě. Sám se podle přátel identifikoval jako nebinární.

Reklama

Doporučované