Hlavní obsah

Evropské úřady varují Fica, ať zastaví čistku v prokuratuře

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico během pražské návštěvy.

Reklama

Slovenská vláda v čele s premiérem Robertem Ficem chce zrušit speciální prokuraturu, která dohlíží na citlivé korupční kauzy. V Bruselu tento krok vyvolává obavy z narušení právního státu.

Článek

Jak Seznam Zprávy informovaly ve středu, úřad, který na Slovensku stíhá korupci a organizovaný zločin, zneužívání pravomocí, mafiánskou činnost či extremismus, má být ve velké rychlosti zrušen. Skončit má už v polovině ledna. Plán, který schválila vláda, musí ještě projednat parlament, ale tam má vládní koalice bezpečnou většinu.

Premiér Fico speciální prokuraturu opakovaně označil za svého úhlavního nepřítele; tvrdí, že úředníci dlouhodobě zneužívali své pravomoci.

Pro připomenutí: Vyšetřovatelé rušeného úřadu se zasadili o rozkrytí mnoha kauz a odsouzení osob napojených na Fica a jeho vládní stranu Smer.

Ficův zásah do justice znepokojil Brusel. Server Politico zjistil, že Evropská komise už v úterý zaslala do Bratislavy dopis, ve kterém vládu varovala před rušením prokuratury.

„Požádali jsme slovenskou vládu, aby zatím nepokročila v zamýšlených úpravách, a zejména aby se neuchýlila ke zrychlenému postupu bez řádné a důkladné konzultace se zúčastněnými stranami na národní a evropské úrovni,“ potvrdil listu mluvčí komise Christian Wigand.

Obavy z kroku Ficovy vlády vyjádřil i Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).

„Na základě naší předběžné analýzy se obáváme, že některé z navrhovaných změn slovenského trestního zákoníku by již nezajistily, aby se za trestné činy proti rozpočtu Evropské unie na Slovensku vztahovaly účinné, přiměřené a odrazující trestní sankce,“ uvedla mluvčí EPPO Tine Hollevoetová.

Kontroverzní rušení prokuratury vyvolalo pobouření i na Slovensku. Ohradila se slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, stejně jako třeba šéf opozice Michal Šimečka. „Jediným motivem je pomsta a zajištění beztrestnosti lidí blízkých Smeru,“prohlásil Šimečka, lídr opoziční strany Progresivní Slovensko. „Podáme ústavní stížnosti a obrátíme se na evropské instituce. A protestovat budeme i ve veřejném prostoru,“ citoval Šimečku server Aktuality.sk.

Reklama

Doporučované